Ce face un director de marketing (CMO)? Atribuții și responsabilități
Ce face un director de marketing (CMO)? Atribuții și responsabilități
Dezvoltarea pieței economice de prestări servicii și a pieței de produs din ultimii 30 de ani a condus treptat spre nevoia promovării și a diferențierii la nivel de competiție. Trecerea de la marketingul de tip 1.0 la marketingul 2.0, respectiv 3.0 a determinat și apariția unor locuri de muncă noi, unul dintre acestea fiind cel de director de marketing.
Directorul de marketing este persoana cu funcție de conducere care se ocupă de departamentul de promovare de servicii și produse ale unei companii, prospectând piața și găsind soluții creative și eficiente de delimitare față de concurență. Dacă te-ai gândit să aplici pentru o astfel de poziție și vrei să știi exact ce presupune acest job, atunci află din acest material ce face un director de marketing, dar și care sunt atribuțiile și responsabilitățile acestuia.
Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui director de marketing?
Atribuțiile unui CMO vizează în general tot ce înseamnă marketing, începând cu o cunoaștere aprofundată a domeniului și până la implementare de strategii de marketing, aprobarea ideilor de campanii și creștere a veniturilor companiei prin promovare.
Supraveghează strategia de marketing și vânzări a companiei
Ca marketing director este nevoie de o atenție sporită la detalii și o cunoaștere aprofundată a cerințelor pieței. Directorul de marketing cercetează piața și supraveghează strategia de promovare pe toate canalele, pentru a putea analiza ulterior rezultatele obținute.
Generează creșteri de venit prin activități de marketing
Pe baza strategiilor implementate și a ideilor creative, directorul de marketing ar trebui să poată genera o creștere a veniturilor companiei și să crească vizibilitatea acesteia.
Dezvoltă structura departamentului de marketing al companiei
Directorul de marketing se ocupă activ de tot ceea ce ține de resursele departamentului de marketing, inclusiv de resursele umane. Astfel, directorul de marketing poate angaja persoane care pot aduce un aport important în dezvoltarea companiei, în cadrul departamentului de marketing.
Negociază contracte de publicitate
Una dintre cerințele post manager marketing este aceea de a găsi noi clienți, de a negocia și semna contractele de publicitate.
Aprobă idei de campanii de marketing
Un director de marketing conduce de cele mai multe ori o echipă, iar ca urmare a ședințelor de brainstorming și a cerințelor, el poate sau nu să aprobe idei de campanii de marketing menite să aducă un plus din punct de vedere al brand awareness-ului și dezvoltării companiei.
Coordoneaza obiectivele de marketing cu cele financiare si de branding ale companiei
Ca manager de marketing este posibil să te ocupi de bugete, setând obiectivele companiei de branding și promovare și încercând să te încadrezi în acestea.
Director de marketing (CMO) – fișa postului
Funcția de Director de marketing este una de execuție, așadar una foarte importantă în cadrul companiei. De aceea, fișa postului include responsabilități și obligații care presupun asumare și răspundere.
FIȘA POSTULUI – DIRECTOR DE MARKETING
Departament: Vânzări
Titlul postului: Director de Marketing
Nume și prenume:……………………………..
Poziția se subordonează: Directorului General, CEO
Colaborează: pe orizontală cu celelalte departamente (secretariat, financiar, contabil)
Are în subordine: departamentul de marketing și vânzări
Funcție: execuție
Calificări:
Diplomă în marketing, afaceri sau domeniu relevant (masterat sau MBA este un avantaj).
Experiență semnificativă în funcții de marketing sau experiență relevantă pe funcții de conducere.
Cunoașterea aprofundată a tendințelor de marketing și a metodelor actuale de promovare.
Abilități necesare postului:
Abilități excelente de conducere și manageriere a echipei.
Abilități de comunicare atât în scris, cât și oral.
Abilități analitice și capacitatea de luare a deciziilor în concordanță cu datele analizate.
Capacitatea de a dezvolta și implementa strategii eficiente de marketing.
Creativitate și capacitatea de a gândi strategic.
Capacitatea de a lucra sub presiune și de a gestiona mai multe proiecte simultan.
Orientare către rezultate și capacitatea de a atinge obiectivele de marketing stabilite.
Responsabilități aferente postului:
Dezvoltarea și implementarea strategiilor de marketing pentru atingerea obiectivelor companiei.
Supravegherea echipei de marketing și gestionarea resurselor pentru a asigura execuția
eficientă a planurilor de marketing.
Cercetarea și analiza pieței, inclusiv monitorizarea concurenței și identificarea tendințelor.
Definirea publicului țintă și segmentarea pieței pentru a crea campanii de marketing eficiente.
Stabilirea bugetelor de marketing și gestionarea acestora pentru a obține cel mai mare randament.
Dezvoltarea și implementarea campaniilor de publicitate, campaniilor online, relațiilor publice și a altor tactici de marketing.
Monitorizarea și evaluarea performanței campaniilor de marketing și raportarea rezultatelor către conducere.
Colaborarea cu departamentele interne, cum ar fi departamentul de dezvoltare de produse și IT, pentru a asigura un flux optim de promovare.
Gestionarea relațiilor cu clienții sau cu agențiile de publicitate colaboratoare, cu furnizorii și partenerii.
Dezvoltarea și menținerea strategiei de branding li brand awareness a organizației.
Promovarea și menținerea unor relații de lungă durată cu clienții și identificarea nevoilor acestora.
Condiții de dificultate: Normal
Semnătura
Dată
Ce abilități trebuie să aibă un director de marketing?
Directorul de marketing este o persoană versatilă, care poate îmbina cunoștințele și experiența cu o serie de abilități exersate sau înnăscute. Cele mai importante astfel de abilități sunt:
Gândire analitică
Managerul de marketing este o persoană analitică, ce cântărește cu atenție informațiile și datele și acționează în conformitate cu acestea, în vederea obținerii rezultatelor. Desigur, acest lucru înseamnă și o răspundere pe măsura poziției, deoarece gândirea analitică se referă atât la procesele de lucru și la tehnologiile de promovare a companiei, cât și la nivelul folosirii resurselor, inclusiv a resurselor umane, pe care managerul le utilizează pentru a fluidiza procesele de lucru.
Abilități demonstrate de a conduce și inspira o echipă
Directorul de marketing este mentor și lider, deoarece va avea în subordine o echipă pe care o va utiliza în vederea realizării obiectivelor. Este așadar nevoie ca directorul de marketing să inspire echipa, atât ca tot unitar, cât și pe fiecare angajat separat și să le insufle acestora pasiunea și dorința de a evolua și de a lucra pentru un țel comun.
Flexibilitate
Flexibilitatea este o altă caracteristică a unui director de marketing bun, iar aceasta se referă atât la nivelul interacțiunii cu clienții, echipa sau partenerii, cât și la mobilitatea zilnică, la gândirea deschisă și la capacitatea de a veni cu noi idei și soluții menite să ajute la creșterea companiei.
Abilități solide de comunicare
Comunicarea este deosebit de importantă în cazul unei funcții de conducere, așa cum este cea de director de marketing. Este nevoie ca acesta să fie capabil să transmită informațiile în mod corect și concis echipei, pentru ca membri aceștia să execute cerințele.
Abilitatea de a comunica este necesară atât verbal, cât și în scris, deoarece mare parte din interacțiunile directorului de marketing se desfășoară și prin e-mail.
Preocupare față de clienți
Un director de marketing colaborează cu clienți și parteneri și este necesar ca acesta să arate interes pentru cerințele lor și să fie orientat spre rezolvarea de probleme sau de situații care necesită un bun management.
Cunoaștere profundă a principiilor de marketing
Marketingul s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului, evoluând de la simple nevoi acoperite de un singur produs, la o cerere constantă și la o competiție orientată spre nevoile clienților. Din acest motiv directorul de marketing trebuie să fie atent la tot ce ține de tipare moderne de marketing, de tone of voice, de tendințe și de tehnologiile actuale de marketing.
Înțelegerea schimbării dinamicii pieței
Directorul de marketing trebuie să fie la curent cu tot ceea ce înseamnă analiza concurenței și comportamentul utilizatorilor de internet, cu digitalizarea, dar și cu politicile moderne și etice de promovare.
Spirit antreprenorial
Directorul de marketing trebuie să aibă spirit antreprenorial, adică să ia deciziile ca și cum ar fi vorba de propria sa afacere. Acest lucru presupune fler, responsabilitate, încredere, asumare și lipsa temerilor cu privire la eșec.
Cum devii director de marketing? Educație și etape în cariera
Pentru a putea candida pentru o funcție de director de marketing este nevoie să treci prin câteva etape care țin de educație și de formare profesională.
Educație și formare
Funcția de director de marketing presupune să ai studiile de licență finalizate, la fel și cele postuniversitare, de master. În general pentru acest post se preferă studii de licență sau master în marketing sau afaceri (business), deoarece în timpul studiilor te poți familiariza cu informații importante despre mediul de marketing.
Etape în carieră
Există situații când poți aplica pentru un job de director de marketing chiar și cu puțină experiență, urmând ca în companie să te perfecționezi. Totuși, cele mai multe companii caută directori de marketing experimentați, mai ales că aceștia vor gestiona bugete și resursa umană. Este important de reținut că în general directorii de marketing au o experiență de circa 10 ani în domeniu, iar un astfel de nivel de experiență cu siguranță spune multe despre performanțele unei persoane. Dacă ai o experiență de minim 3-5 ani pe o funcție de conducere poți aplica la aceste joburi, pentru că vei vedea că această experiență este considerată de multe companii ca fiind un avantaj.
Cât câștigă un director de marketing?
Salariul de director de marketing diferă în funcție de experiență, de nivelul de răspundere și de tipul companiei. Dacă vrei să afli cât câștigă un director de marketing, conform Paylab, un director de marketing poate câștiga între 4500 și 16000 lei/ lună, cel mai adesea salariul poziționându-se median.
Cum găsești un director de marketing bun pentru compania ta?
Dacă ai nevoie de un director de marketing cu siguranță te-ai gândit că un anunț poate rezolva nevoia unei angajări imediate. Există mai multe platforme de job-uri pe care poți distribui un anunț de angajare pentru postul de director de marketing, însă o soluție la fel de eficientă este să apelezi la servicii de headhunting. Acest lucru presupune ca un specialist să urmărească și să recruteze persoanele potrivite pentru job și să le convingă să lucreze în compania ta.
Un director de marketing este o resursă valoroasă pentru companii, așadar procesul de recrutare și angajare ar trebui să aibă în vedere elementele prezentate în acest material. Un director bun își va aduce cu siguranță aportul, iar departamentul se va dezvolta în conformitate cu estimările și planificările stabilite.