Incetarea starii de alerta: ce trebuie sa stie angajatorii despre somajul tehnic, aplicarea Kurzarbeit, banii pentru telemunca

Incetarea starii de alerta: ce trebuie sa stie angajatorii despre somajul tehnic, aplicarea Kurzarbeit, banii pentru telemunca

Somaj tehnic si kurzarbeit

Sursa: Pexels

Dupa data de 8 martie, a inceptat starea de alerta, iar asta ridica deja cateva intrebari in cazul angajatorilor cu privire la mecanismele care s-au dat sau au functionat pana acum pe perioada starii de alerta, de la somajul tehnic decontat si pana la liberele platite pentru parinti. Iata, pe scurt, ce prevede legislatia in fiecare caz:

1. Somajul tehnic decontat de stat

Decontarea somajului tehnic se acorda de la inceputul acestui an in baza OUG nr. 2/2022 (mai exact, din 20 ianuarie). Desi in OUG nr. 2/2022 e prevazuta data de 31 martie ca limita temporala pentru acordarea decontarilor pe somaj tehnic, decontarea e determinata doar de existenta unor restrictii. Or, in contextul in care 9 martie e prima zi fara stare de alerta si, in consecinta, fara masurile care au determinat firmele sa trimita oameni in somaj tehnic, rezulta ca decontarile pe martie se pot cere doar pentru perioada 1 – 8 din luna. Mai exista insa o ipoteza de acordare a somajului tehnic si care nu ar fi afectata de iesirea din stare de alerta – aceea in care firmele sunt nevoite sa recurga la somaj tehnic din cauza ca exista un focar de COVID-19 la locul de munca.

Firmele care din alte motive se vad nevoite sa continue cu somajul tehnic, o pot face, dar in conditiile Codului muncii, fara pretentia de a cere decontarile de la stat. Articolul 53 din Codul muncii: „(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii”.

Angajatorii trebuie sa stie ca suspendarea raporturilor de munca si trimiterea angajatilor in somaj tehnic inseamna in toate cazurile ca acestia primesc indemnizatia respectiva. Firmele suporta aceste indemnizatii, integral, din fondul de salarii – adica din propriul buzunar. Iar daca nu acorda indemnizatiile, firmele risca amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Avocanet.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *