Modificari legislative si fiscale care vor impacta piata muncii in 2024

Modificari legislative si fiscale care vor impacta piata muncii in 2024

In prima parte a anului 2024, piata muncii din Romania a fost marcata de schimbari legislative si fiscale semnificative, multe dintre acestea avand impact asupra angajatilor si angajatorilor.

Iata cateva dintre modificarile importante introduse in 2023, cu repercusiuni directe in 2024:

1. Supraimpozitarea tichetelor de masa: 

Valoarea maxima a tichetelor de masa a crescut la 40 de lei, iar angajatorii vor plati acum si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10% pentru acestea.

2. Concediu medical impozitat cu 10%:

Noi prevederi pentru concediul medical impun un impozit de 10% pentru asigurarile de sanatate, afectand indemnizatiile primite de angajati in aceasta perioada.

3. Eliminarea facilitatilor fiscale in anumite sectoare:

S-au eliminat scutirile de impozit pe venit pentru salariile care depasesc 10.000 de lei brut in domenii precum IT, constructii, agricultura si industria alimentara. De asemenea, contributia la sanatate (CASS) a devenit obligatorie pentru aceste categorii.

4. Deducere fiscala pentru copii la creche sau gradinita:

Angajatii cu copii la creche sau gradinita pot beneficia de o deducere fiscala de pana la 1.500 de lei, acordata de angajator pentru acoperirea cheltuielilor cu educatia timpurie a copiilor.

5. Reglementari noi pentru concediul de ingrijitor:

Concediul de ingrijitor, introdus in 2022, a fost modificat, angajatorii fiind acum obligati sa plateasca zilele libere ale angajatilor care au grija de rude bolnave.

6. Telemunca pentru parintii cu copii mici:

Parintii cu copii sub 11 ani pot beneficia de patru zile de telemunca sau munca de acasa la cerere.

7. Formule flexibile de lucru:

Angajatii au acum dreptul de a solicita angajatorului programe individualizate de lucru, cu un termen de raspuns de cinci zile lucratoare.

8. Adoptarea noii legi a dialogului social:

Legea nr. 367/2022, privind dialogul social, a intrat in vigoare, aducand modificari semnificative in relatii de munca si introducand obligativitatea initierii negocierii colective de la minimul de 10 salariati.

Aceste schimbari au reflectat atat nevoile angajatilor, cu accent pe flexibilitate si sprijinul pentru familiile cu copii, cat si evolutiile fiscale care au impact asupra costurilor angajatorilor.

 

Va invitam sa citiți articolul integral și detaliat pe site-ul Wall-Street.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *