Agentie de headhunting
ABC Human Capital este una dintre cele mai eficiente firme de headhunting din București, iar acest lucru se datorează recrutorilor care sunt maeștri în diplomație, discreție și comunicare. Echipa noastră de recrutare identifică și angajează candidați de mare valoare în poziții senioriale de management, prin headhunting targetat, în piața restrânsă de top management, cu confidențialitate maximă.
Ce este headhunting?
Serviciile de headhunting în România, la fel ca în alte țări, au apărut în urma unui deficit de personal calificat și performant în poziții de top management. În acest context, companiile sunt nevoite să apeleze la firme specializate în headhunting pentru a găsi oamenii potriviți. O definiție a headhuntingului descrie acest proces de recrutare ca fiind unul complex și inovativ, cu un grad ridicat de specializare (are la bază o căutare targetată a celor mai buni specialiști dintr-un domeniu), prin care se identifică un potențial candidat pentru o funcție importantă și se abordează ulterior în cadrul unei discuții informale.
Headhunterii urmăresc candidați potențiali, recunoscuți în domeniul în care activează prin rezultate, valoare și talent. Acești candidați nu își exprimă în vreun fel intenția de a-și schimba cariera sau compania în care lucrează, însă majoritatea dintre ei știu că sunt targetați și poartă discuții periodic cu agenții de recrutare sau de headhunting (potrivit specialistilor care activează în domeniu, aproximativ 80% din candidați acceptă întâlnirea propusă de headhunter).
O agenție de headhunting de succes trebuie să aibă în spate o echipă de recrutori cu experiență și bine pregătiți. Un headhunter bun este mai mult decât un simplu recrutor – similar cu un detectiv sau Sherlock Holmes, tratează cu o atenție incredibilă detaliile, este o persoană discretă, un psiholog și bun ascultător, care știe să pună întrebările potrivite și cum să prezinte oferta de colaborare astfel încât să fie una atractivă pentru candidat. Headhunterii trebuie să cunoască foarte bine industria în care activează candidatul pentru a conduce discuția.
În momentul în care am conceput echipa ABC Human Capital, ne-am asigurat că recrutorii noștri bifează aceste criterii și oferă servicii de executive headhunting de calitate. Prin intermediul proceselor de headhunting și de executive search am reușit întotdeauna să atragem talente valoroase pentru poziții de conducere și joburi specializate.
Diferențe între procesul de headhunting și recrutare
Toate proiectele de headhunting au la baza un proces clasic de recrutare, însă nu orice proiect de recrutare poate fi considerat serviciu de headhunting. Între cele două procese există câteva diferențe notabile:
-
- Modul de identificare a candidaților: firmele de recrutare folosesc în atragerea candidaților metode precum anunțuri pe platforme de recrutare, canale de social media sau târguri de job-uri etc., în timp ce headhuntingul implică folosirea exclusivă a abordării directe.
- Modul în care decurge procesul: există câteva etape pe care le regăsim în cadrul proceselor clasice de recrutare, dar nu în cazul headhuntingului, cum ar fi interviul sau verificarea referințelor.
- Pozițiile pentru care se recrutează: headhuntingul se folosește in special în cazul pozițiilor de top management sau al posturilor cu un grad mare de specializare, în timp ce recrutarea poate fi folosită atât pentru pozițiile tip entry level, cât și pentru cele de middle management.
- Durată de timp: agențiile de recrutare pot găsi un candidat potrivit în doar câteva zile sau cel mult săptămâni, în timp ce un proces de headhunting se poate întinde pe durata de 6 luni pana la un an.
- Costurile: costuri sunt mult mai mari în cazul unui proces de headhunting, însă sunt justificate de rezultatul final.
Etapele procesului de headhunting
Procesul de headhunting se diferențiază de un proces clasic de recrutare mai ales prin procedura urmată. În prima etapă are loc o discuție între companie și o agenție de headhunting, cum este și ABC Human Capital. În cadrul unei astfel de întâlniri, scopul nostru este să înțelegem cât mai bine criteriile pe care compania dorește să le îndeplinească viitorul angajat. După ce am construit un profil al posibilului angajat, începem să întocmim o listă cu potențiali candidați – de cele mai multe ori, aceștia sunt selectați chiar din companiile concurente. Etapa cea mai importantă în procesul de headhunting este contactarea candidatului și motivarea lui să accepte jobul propus. Procesul de headhunting se încheie cu integrarea noului angajat în cadrul companiei.
Headhunting: avantaje și dezavantaje
Headhuntingul are atât avantaje, cât și dezavantaje. Principalul avantaj este faptul că se obțin rezultate și performanță într-un timp scurt. Un alt avantaj ține de faptul că nu mai trebuie să stai să instruiești angajatul pentru că el va ști exact ce are de făcut și ce trebuie să îmbunătățească pentru a aduce profit companiei. Noul angajat poate aduce businessului un avantaj competitiv și îi poate oferi un avânt important în dezvoltarea sa. Durata de timp îndelungată și costurile ridicate pot fi văzute ca niște dezavantaje, însă nu întotdeauna. Dacă firma de headhunting îți propune un candidat care a acceptat o întâlnire după doar câteva săptămâni, îți poți pune anumite semne de întrebare pentru că un proces de headhunting realizat corect durează în medie câteva luni. Cât despre costuri, acestea pot fi amortizate rapid tocmai prin profitabilitatea adusă de noul angajat.
Întrebări frecvente
- Ce se întâmplă dacă un candidat refuză întâlnirea?
Există cazuri destul de rare în care candidatul refuză întâlnirea, iar în această situație nu insistăm, ci finalizăm discuția într-o manieră amiabilă și ne orientăm către alt client. Este important să precizăm că, oricât de perseverenți am fi într-un astfel de proces, există și candidați care sunt mulțumiți de condițiile la jobul actual și nu vor să îl schimbe.
- Cum sunt alese persoanele care vor fi contactate?
În funcție de criteriile transmise de companie, headhunterii întocmesc o listă cu potențiali candidați care va fi discutată împreună cu clientul. Recrutorii noștri sunt ca niște detectivi pentru că se ocupă de colectarea discretă a informațiilor despre candidații potențiali, iar pe baza acestor informații se întocmește o fișă pentru fiecare candidat.
- Este garantată confidențialitatea în cadrul procesului de headhunting?
Confidențialitatea este o condiție obligatorie a procesului de headhunting. Totul se face într-un mod cât mai discret și cu maximă diplomație pentru evitarea unor conflicte sau tensiuni în relația cu terțe părți.
Candidatii entry-level, cu 0-2 ani de experienta, au fost cei mai cautati pe piata muncii in 2023
Candidatii entry-level, cu 0-2 ani de experienta, au fost cei mai cautati pe piata muncii in 2023 Potrivit raportului anual Review & Trends realizat de eJobs, candidatii entry-level, cu 0-2 ani de experienta, au fost cei mai cautati pe piata muncii in 2023. Aproape 40% dintre cele 370.000 de joburi postate au vizat acest segment, iar 28,4% au cautat candidati cu 2-5 ani de experienta. Categoria 18-24 de ani a fost a doua cea mai activa in aplicari, iar domeniile cu cele mai multe oportunitati pentru cei la inceput...
Modificari legislative si fiscale care vor impacta piata muncii in 2024
Modificari legislative si fiscale care vor impacta piata muncii in 2024 In prima parte a anului 2024, piata muncii din Romania a fost marcata de schimbari legislative si fiscale semnificative, multe dintre acestea avand impact asupra angajatilor si angajatorilor. Iata cateva dintre modificarile importante introduse in 2023, cu repercusiuni directe in 2024: 1. Supraimpozitarea tichetelor de masa: Valoarea maxima a tichetelor de masa a crescut la 40 de lei, iar angajatorii vor plati acum si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10% pentru acestea. 2. Concediu medical...
Incetarea starii de alerta: ce trebuie sa stie angajatorii despre somajul tehnic, aplicarea Kurzarbeit, banii pentru telemunca
Incetarea starii de alerta: ce trebuie sa stie angajatorii despre somajul tehnic, aplicarea Kurzarbeit, banii pentru telemunca Dupa data de 8 martie, a inceptat starea de alerta, iar asta ridica deja cateva intrebari in cazul angajatorilor cu privire la mecanismele care s-au dat sau au functionat pana acum pe perioada starii de alerta, de la somajul tehnic decontat si pana la liberele platite pentru parinti. Iata, pe scurt, ce prevede legislatia in fiecare caz: 1. Somajul tehnic decontat de stat Decontarea somajului tehnic se acorda de la inceputul acestui...
Cum pot primi angajatii de la Netflix concediu nelimitat
Cum pot primi angajatii de la Netflix concediu nelimitat Din 2004, angajatii Netflix primesc concediu nelimitat. Ei au libertatea de a decide cand sa se prezinte la serviciu, cand sa-si ia zile libere si cat timp sa munceasca in fiecare zi pentru a finaliza sarcina primita. Aceasta politica nu a afectat deloc munca echipei, dimpotriva. Angajatii au devenit mai productivi si mai dornici sa lucreze. Doar pentru ca angajatii au un program flexibil, nu inseamna ca sunt lipsiti de responsabilitate. Acestia trebuie sa poata raspunde mereu la apelul sau...
Companiile americane se confrunta cu un val record de demisii
Companiile americane se confrunta cu un val record de demisii Companiile americane se confrunta cu un val record din partea angajatilor. Acest record al numarului de plecari se datoreaza numarului tot mai mare de oportunitati de joburi. Aceasta situatie pune presiune si mai mare asupra salariilor si, mai departe, reprezinta un semnal de alarma pentru inflatia care deja este la un record al ultimelor trei decenii. Renuntarile la locurile de munca au crescut cu aproximativ 164.000 in luna septembrie, ridicand totalul la un nivel record de 4,4 milioane. Rata de...
Angajatii ar putea avea parte de o noua mini-vacanta
Angajatii ar putea avea parte de o noua mini-vacanta La sfarsitul lunii noiembrie, romanii ar putea avea parte de o noua minivacanta de 2 zile, ca urmare a faptului ca pe data de 30 noiembrie (marti) se sarbatoreste Sfantul Andrei si pe data de 1 decembrie (miercuri) se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei, zile libere conform Codului Muncii. Zilele libere care urmeaza in 2021 sunt: 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) – marti; 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) – miercuri; 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi...
Salariatii aflati in carantina vor avea concediile medicale platite, chiar daca ele se vor suprapune
Salariatii aflati in carantina vor avea concediile medicale platite, chiar daca ele se vor suprapune Salariatii aflati in carantina vor avea concediile medicale platite si in cazul in care ele se vor suprapune de-a lungul perioadei prevazute de lege. Este o premiera generata de situatia medicala pe care o traversam. Astfel, asiguratii vor avea dreptul la o indemnizatie calculata incepand cu prima zi de concediu pana in ultima zi de incapacitate de munca. Cum in ultimele zile asistam la o crestere nedorita a numarului de imbolnaviri, din ce in...
Salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2022
Salariul minim va creste de la 1 ianuarie 2022 Apar noi modificari in relatiile de munca. Astfel, creste salariul minim, munca suplimentara va fi rasplatita prin ore libere platite pe parcursul a 90 de zile, dar si amenzi pentru angajatorii care nu isi platesc muncitorii. Incepand de la 1 ianuarie 2022 salariul de baza minim brut va creste la 2.550 lei lunar. Parintii vor putea primi zile libere platite pentru pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere...
Salariul minim pe economie va creste din 2022
Salariul minim pe economie va creste din 2022 Potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Muncii, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 2.550 lei, de la 1 ianuarie 2022, o crestere de 10,9%, fata de luna decembrie 2021. In Romania, salariul minim brut este 2.300 de lei si cel net de 1.386 de lei. Salariul minim pe economie in 2021 a fost majorat de Guvern la inceputul acestui an. Suma a crescut in 2021 cu 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300...
Certificatul verde devine obligatoriu la locul de munca in Italia
Certificatul verde devine obligatoriu la locul de munca in Italia Certificatul verde va fi obligatoriu in Italia, incepand de vineri, 15 octombrie 2021, pentru toti angajatii publici si privati. Incalcarea acestei prevederi poate aduce amenzi de pana la o mie de euro. Italia va fi prima tara europeana in care nu va fi posibila intrarea intr-o fabrica, birou sau in orice alt loc de munca fara un permis verde valid. Contractul de munca si implicit salariul se suspenda dupa 5 zile de acces la munca fara certificatul verde....