Headhunting

Agentie de headhunting

ABC Human Capital este una dintre cele mai eficiente firme de headhunting din București, iar acest lucru se datorează recrutorilor care sunt maeștri în diplomație, discreție și comunicare. Echipa noastră de recrutare identifică și angajează candidați de mare valoare în poziții senioriale de management, prin headhunting targetat, în piața restrânsă de top management, cu confidențialitate maximă. 

Ce este headhunting?

Serviciile de headhunting în România, la fel ca în alte țări, au apărut în urma unui deficit de personal calificat și performant în poziții de top management. În acest context, companiile sunt  nevoite să apeleze la firme specializate în headhunting pentru a găsi oamenii potriviți. O definiție a headhuntingului descrie acest proces de recrutare ca fiind unul complex și inovativ, cu un grad ridicat de specializare (are la bază o căutare targetată a celor mai buni specialiști dintr-un domeniu), prin care se identifică un potențial candidat pentru o funcție importantă și se abordează ulterior în cadrul unei discuții informale. 

Headhunterii urmăresc candidați potențiali, recunoscuți în domeniul în care activează prin rezultate, valoare și talent. Acești candidați nu își exprimă în vreun fel intenția de a-și schimba cariera sau compania în care lucrează, însă majoritatea dintre ei știu că sunt targetați și poartă discuții periodic cu agenții de recrutare sau de headhunting (potrivit specialistilor care activează în domeniu, aproximativ 80% din candidați acceptă întâlnirea propusă de headhunter).

O agenție de headhunting de succes trebuie să aibă în spate o echipă de recrutori cu experiență și bine pregătiți. Un headhunter bun este mai mult decât un simplu recrutor – similar cu  un detectiv sau Sherlock Holmes, tratează cu o atenție incredibilă detaliile, este o persoană discretă, un psiholog și bun ascultător, care știe să pună întrebările potrivite și cum să prezinte oferta de colaborare astfel încât să fie una atractivă pentru candidat. Headhunterii trebuie să cunoască foarte bine industria în care activează candidatul pentru a conduce discuția. 

În momentul în care am conceput echipa ABC Human Capital, ne-am asigurat că recrutorii noștri bifează aceste criterii și oferă servicii de executive headhunting de calitate. Prin intermediul proceselor de headhunting și de executive search am reușit întotdeauna să atragem talente valoroase pentru poziții de conducere și  joburi specializate. 

Diferențe între procesul de headhunting și recrutare

Toate proiectele de headhunting au la baza un proces clasic de  recrutare, însă nu orice proiect de  recrutare poate fi considerat serviciu de headhunting. Între cele două procese există câteva diferențe notabile:

    • Modul de identificare a candidaților: firmele de recrutare folosesc în atragerea candidaților metode precum anunțuri pe platforme de recrutare, canale de social media sau târguri de job-uri etc., în timp ce headhuntingul implică folosirea exclusivă a abordării directe.
    • Modul în care decurge procesul: există câteva etape pe care le regăsim în cadrul proceselor clasice de recrutare, dar nu în cazul headhuntingului, cum ar fi interviul sau verificarea referințelor.
  • Pozițiile pentru care se recrutează: headhuntingul se folosește in special în cazul pozițiilor de top management sau al posturilor cu un grad mare de specializare, în timp ce recrutarea poate fi folosită atât pentru pozițiile tip entry level, cât și pentru cele de middle management.
  • Durată de timp: agențiile de recrutare pot găsi un candidat potrivit în doar câteva zile sau cel mult săptămâni, în timp ce un proces de headhunting se poate întinde pe durata de 6 luni pana la un an.
  • Costurile: costuri sunt mult mai mari în cazul unui proces de headhunting, însă sunt justificate de rezultatul final.

Etapele procesului de headhunting

Procesul de headhunting se diferențiază de un proces clasic de recrutare mai ales prin procedura urmată. În prima etapă are loc o discuție între companie și o agenție de headhunting, cum este și ABC Human Capital. În cadrul unei astfel de întâlniri, scopul nostru este să înțelegem cât mai bine criteriile pe care compania dorește să le îndeplinească viitorul angajat. După ce am construit un profil al posibilului angajat, începem să întocmim o listă cu potențiali candidați – de cele mai multe ori, aceștia sunt selectați chiar din companiile concurente. Etapa cea mai importantă în procesul de headhunting este contactarea candidatului și motivarea lui să accepte jobul propus. Procesul de headhunting se încheie cu integrarea noului angajat în cadrul companiei.  

Headhunting: avantaje și dezavantaje

Headhuntingul are atât avantaje, cât și dezavantaje. Principalul avantaj este faptul că se obțin    rezultate și performanță într-un timp scurt. Un alt avantaj ține de faptul că nu mai trebuie să stai să instruiești angajatul pentru că el va ști exact ce are de făcut și ce trebuie să îmbunătățească pentru a aduce profit companiei. Noul angajat poate aduce businessului un avantaj competitiv și îi poate oferi un avânt important în dezvoltarea sa. Durata de timp îndelungată și costurile ridicate pot fi văzute ca niște dezavantaje, însă nu întotdeauna. Dacă firma de headhunting îți propune un candidat care a acceptat o întâlnire după doar câteva săptămâni, îți poți pune anumite semne de întrebare pentru că un proces de headhunting realizat corect durează în medie câteva luni. Cât despre costuri, acestea pot fi amortizate rapid tocmai prin profitabilitatea adusă de noul angajat.

Întrebări frecvente

  • Ce se întâmplă dacă un candidat refuză întâlnirea?

Există cazuri destul de rare în care candidatul refuză întâlnirea, iar în această situație nu insistăm, ci finalizăm discuția într-o manieră amiabilă și ne orientăm către alt client. Este important să precizăm că, oricât de perseverenți am fi într-un astfel de proces, există și candidați care sunt mulțumiți de condițiile la jobul actual și nu vor să îl schimbe. 

  • Cum sunt alese persoanele care vor fi contactate?

În funcție de criteriile transmise de companie, headhunterii întocmesc o listă cu potențiali candidați care va fi discutată împreună cu clientul.  Recrutorii noștri sunt ca niște detectivi pentru că se ocupă de colectarea discretă a informațiilor despre candidații potențiali, iar pe baza acestor informații se întocmește o fișă pentru fiecare candidat. 

  • Este garantată confidențialitatea în cadrul procesului de headhunting?

Confidențialitatea este o condiție obligatorie a procesului de headhunting. Totul se face într-un mod cât mai discret și cu maximă diplomație pentru evitarea unor conflicte sau tensiuni în relația cu terțe părți. 

 

Ai nevoie de mai multe detalii despre procesul de headhunting? Echipa noastra este aici pentru tine.

 

 

Distribuie în social media