Angajatorul poate reduce pana la 50% timpul de munca al salariatilor in perioada starii de alerta

Angajatorul poate reduce pana la 50% timpul de munca al salariatilor in perioada starii de alerta

Angajatorul poate reduce timpul de munca

Sursa: Pixabay

Camera Deputatilor a adoptat, marti, 17 noiembrie, cu amendamente, OUG 132/2020 care prevede posibilitatea acordata angajatorului de a reduce timpul de munca al salariatilor, cu maxim 50% din durata in contextul situatiei epidemiologice.

Astfel, angajatorul poate reduce perioada de munca dupa o consultare cu sindicatul sau reprezentantul salariatiilor.

Angajatorii pot reduce timpul de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica

„Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, lunar, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal. Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii”, se arata in proiect.

Ce indemnizatie vor primi salariatii afectati de masura reducerii programului cu 50%

Totodata, pe durata reducerii timpului de munca salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut lunar prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut lunar aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Proiectul de aprobare a ordonantei 132/2020 a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz. Proiectul merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Va invitam sa aflati mai multe detalii pe site-ul Gandul.ro.

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *