10 pasi sa inveti rapid o limba straina

Multe dintre job-urile pentru care vrei sa aplici cer limbi straine la nivel avansat. Engleza este in topul celor mai cerute limbi straine la interviu, dar foarte apreciate sunt si limbile mai putin cunoscute la nivel avansat: germana, rusa, portugheza, poloneza. Cerere mare este si pentru vorbitorii de limba franceza si pentru vorbitorii buni de doua limbi straine.

inveti rapid o limba straina

sursa foto: gocollege.com


Exista si candidati care se intreaba cum pot vorbi fluent o limba straina daca job-ul actual nu le permite exercitiu zilnic sau nu au timp sa se dedice studiului. Secretul consta in a insera limba straina in viata ta cotidiana. Astfel, o vei invata natural fara prea multe eforturi.

1. Incepe prin a stabili setarile telefonului in limba pe care doresti sa o inveti. Iti va fi greu la inceput, dar este un exercitiu util.

2. Inlocuieste muzica pe care o asculti dimineata in metrou sau in tramvai cu un audiobook in limba straina; strategia te va ajuta sa ai o pronuntie corecta. Citeste presa in aceasta limba, iar dupa job scrie lista de cumparaturi in engleza, franceza sau oricare alta limba straina vizata.

3. Timpul petrecut pe retelele de socializare il poti inlocui cu o altfel de socializare. Incearca sa-ti faci prieteni din tarile care vorbesc limba straina vizata de tine si sa faci schimb de experienta cu acestia. Alege sa vorbesti cu ei atat in scris, cat si pe Skype pentru a-ti performa cunostintele atat pentru scris, cat si pentru vorbit o limba straina.

4. Alege filme fara subtitrare! La inceput va fi dificil pentru ca nu vei intelege toate cuvintele, dar vei intelege contextul si treptat-treptat si cuvintele.

5. Ai intodeauna un dictionar sub forma de aplicatie pe telefon. Astfel poti retine pe moment cuvantul, pronuntarea si semnificatia acestuia. Poti invata 20-30 de cuvinte noi pe zi cu aceasta strategie.

 

inveti rapid o limba straina2

sursa foto: lifespy.com

6. Invata cel putin 100 de cuvinte de baza care sa te ajute sa legi o conversatie. Stiai ca acestea reprezinta 50% din conversatia zilnica? 1000 de cuvinte reprezinta 80% din conversatie, iar 3000 de cuvinte – 99%. Aceste cuvinte se invata prin exersarea gramaticii la nivel basic astfel incat sa te simti confortabil sa legi o conversatie. Abia apoi este cazul să-ți imbogatesti vocabularul.

7. Foloseste software-uri si aplicatii pentru telefon care te ajuta sa inveti gramatica, dar si vocabularul. De exemplu, Duolingo este un tool online, dipsonibil si pe iOS si Android care te ajuta sa inveti franceza, germana, spaniola, daneza, turca. Nu trebuie sa memorezi cuvintele, le citesti si le pronunti prin tehnici vizuale si auditive. Castigi puncte si Duolingo iti arata ca invatarea unei limbi straine poate fi chiar fun. Pentru engleza foloseste Johnny Grammar’s Word Challenge – un joc simpatic si foarte eficient care poate fi downloadat de pe http://learnenglish.britishcouncil.org/en/apps

8. Viziteaza o tara in care se vorbeste limba straina vizata de tine. Fa un exercitiu inainte prin a cunoaste cuvintele de baza astfel incat sa intri in discutii cu localnicii. Roaga-i sa-ti indice unde poti gasi anumite obiective și cere-le sfaturi in magazine.

9. „Cum se zice la…?‟ – este cel mai bun exercitiu pe care il poti face in gand pentru a exersa, dar si un motiv bun pentru a merge la dictionar.

10. Gaseste o modalitate prin care sa inveti o limba straina intr-un mod relaxant si amuzant. Inscrie-te în ONG-uri si asociatii in care se vorbeste limba straina vizata de tine si participa la evenimentele lor. De exemplu, pentru franceza exista l’Accueil Français et Francophone de Bucarest (in cadrul Ambasadei Frantei) unde in fiecare joi din a doua saptamana a lunii se organizeaza intalniri la cafea, ocazie de a discuta cu francezii si de a te inscrie la activitati si conferinte.

 

Ti-a placut articolul? Citeste si despre 3 lectii pentru cariera pe care merita sa le inveti de la Serena Williams

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *