Cautarea vocatiei
Cautarea vocatiei
de Diana Raceala
Diana Raceala este psiholog, psihoterapeut integrativ, a lucrat in departamentele de resurse umane ale unor companii si institutii mari din Romania, iar acum cativa ani a ales sa se cunoasca pe sine. A transformat pasiunea in vocatie si, la randul sau, este in serviciul oamenilor prin ghidarea acestora spre un nou drum profesional, fie prin ghidarea spre cunoasterea de sine.
Despre vocatie si despre cautarea ei si, mai ales, despre descoperirea ei se scriu carti intregi. Eu caut mereu noi cai de a ajunge cat mai usor la o revelatie impreuna cu cei cu care lucrez. Uneori clientii sunt profund influentati de catre cei din jur, fie ca sunt parinti sau educatori.
Am vrea sa facem si ce ne place, sa avem si liniste, sa avem si siguranta financiara, sa avem si timp liber. Ce oferim noi in schimbul acestor beneficii? Cum ar fi sa oferim prima data ceva si pe urma sa lasam sa vina spre noi si timpul liber si siguranta financiara?
Cum aflam, insa, ce ne place?
Pentru ca eu am nevoie de claritate in viata mea, ma folosesc de ea si in lucrul cu clientii mei.
As putea sa redau mai jos “X” pasi pe care sa-i urmati si veti ajunge la capat de drum, insa nu o voi face pentru ca, desi am o organizare in structurile mele, nu pasesc mereu in aceeasi ordine.
Ma uit impreuna cu clientul la valorile lui personale, la ierarhia lor, la punctele forte, la strategiile pe care le urmeaza in diferite situatii de viata si de tranzitie.
Fara sa fiu un adept al testelor de personalitate sau inventarelor de interese, cateodata simt sa le aplic, mai ales atunci cand clientul este adolescent si parintii sunt foarte centrati sa ii induca drumul pe care sa mearga.
Ce inseamna de fapt sa va gasiti vocatia?
Stiti ca v-ati gasit vocatia daca:
- Sunteti nerabdator sa va apucati de treaba;
- Sunteti plin de energie;
- Va simtiti apreciat, validat in ceea ce faceti;
- Sunteti optimist;
- Sunteti creativ;
La fel cum noi suntem diferiti, asa si gasirea vocatiei nu are un termen de expirare si nu are o perioada de inceput.
Exista atatea postari pe retelele de socializare, postari asa zis pozitive, in care se promoveaza fericirea, concurenta si competitia incat pentru cei care inca sunt in cautarile lor, acestea devin toxice. Evitati sa va comparati! Evitati sa priviti la blogurile fara inceput si fara final, folositi propria cenzura si nu va lasati prinsi in acest joc al demotivarii!
Putem sa fim ingrijorati pentru ca nu stim incotro sa pasim, insa ingrijorarea ne spune si ea ceva: ca suntem responsabili si ne lasa deschise noi perspective de cautare. Nu promovez starea de ingrijorare, ci o accept ca fiind parte din acest proces si din viata.
Va doresc sa aveti curaj si va uitati mai mult la voi si mai putin in exterior.
Daca doriti sa aflat mai multe informatii si detalii despre consilierea vocationala, o puteti gasi pe Diana Raceala aici.