Ce înseamnă să fii CEO (Chief Executive Officer) într-o companie – Atribuții și Responsabilități

Ce înseamnă să fii CEO (Chief Executive Officer) într-o companie – Atribuții și Responsabilități

CEO

Într-o companie există o diviziune foarte clară a rolurilor, dar și o diviziune a funcțiilor. Acestea sunt organizate pe trepte de responsabilitate, începând de la departamentele mici, operative și terminând cu funcțiile de conducere, din departamentul executiv, conform organigramei. 

Una dintre funcțiile de conducere cu un grad mare de autoritate este cea de CEO sau Chief Executive Officer despre care te invităm să afli totul din acest material.

Ce înseamnă CEO 

CEO este acronimul de la Chief Executive Officer și reprezintă una dintre cele mai importante funcții într-o companie. Un CEO este un director executiv și are responsabilități ce țin de manageriere și luare a deciziilor pentru întregul departament. 

CEO-ul joacă un rol important pentru companie deoarece el creează și urmează strategia acesteia de creștere și dezvoltare. Pentru că are un aport atât de mare în conducere și monitorizare este foarte importantă folosirea unei agenții de headhunting care să găsească cele mai bune resurse umane potrivite acestui rol. 

Rolurile și responsabilitățile unui CEO 

Pentru că este o persoană cu atribuții de conducere CEO-ul unei companii va avea responsabilități mari, cu implicații directe mai ales în procesul decizional. Desigur, responsabilitățile sale sunt direct proporționale cu ordinul de mărime al companiei și cu cerințele pe care le ridică aceasta. 

Rolurile și responsabilitățile unui CEO în cadrul unei companii includ:

Elaborare a strategiei- un CEO gândește și planifică strategia companiei, luând în calcul toate aspectele ce țin de aceasta. CEO-ul trebuie să fie la curent cu toate nevoile și cerințele pieței, pentru a putea găsi cele mai bune soluții de dezvoltare și creștere a companiei. 

Conducere – un CEO se ocupă de conducerea efectivă a echipelor în concordanță cu strategia planificată, aliniată la cerințele și standardele companiei. CEO-ul se află într-o strânsă legătură și cu celelalte departamente ale companiei, cum ar fi departamentul de resurse umane, marketing, contabilitate sau producție. 

Comunicare și reprezentare – CEO-ul este persoana care se ocupă de reprezentarea companiei în mediul public, dar și în relația cu distribuitorii, furnizorii și instituțiile sau partenerii. 

Analiză și raportare – CEO-ul raportează direct consiliului de conducere, așadar este nevoie să întocmească analize și rapoarte care să susțină rezultatele obținute de-a lungul timpului, lunar sau semestrial. 

Exemple de sarcini pe care un CEO le poate avea

CEO-ul este una dintre cele mai importante funcții dintr-o companie, învestită cu un grad foarte mare de autoritate. Un director executiv are o multitudine de sarcini, iar toate acestea concură pentru a putea crea un mediu de lucru potrivit creșterii și dezvoltării companiei și obținerii de rezultate pozitive.

Sarcinile atribuite unui director executiv sunt:

  • supervizarea direcției strategice a organizației, în concordanță cu cerințele companiei;
  • comunicarea eficientă (e-mail, telefon, ședințe) cu celelalte departamente ale companiei (marketing, contabilitate, resurse umane) și cu conducerea directă;
  • planificare și implementare a soluțiilor propuse;
  • comunicare eficientă cu departamentele media și relații publice (PR);
  • interacțiune și responsabilitate față de membrii din consiliu;
  • analiză kpi și monitorizarea performanței companiei;
  • setarea unui mediu cultural favorabil și a unui mediu de lucru eficient.

Ce abilități trebuie să aibă un CEO

Businessman’s torso in suit over grey background

Munca unui CEO nu este, cu siguranță, una foarte ușoară, deoarece implică o multitudine de facilități. În același timp însă, este important să știi că un viitor CEO trebuie să posede anumite abilități care îl fac să fie persoana potrivită pentru o astfel de funcție de conducere. 

Pentru a ajunge pe o poziție de CEO, este nevoie ca o persoană să aibă următoarele atribuții:

  • viziune strategică și abilitatea de a crea strategia pe termen mediu și lung în ceea ce privește creșterea companiei;
  • adaptabilitate- capacitatea unui CEO de a se adapta la situații diferite și la cerințe distincte, atât în ceea ce privește programul și timpul activității, cât și în ceea ce privește resursele umane aflate în subordine:
  • abilitatea de a gestiona resurse umane și financiare;
  • abilități de comunicare și gestionare a situațiilor complexe;
  • abilități de lider, spirit antreprenorial dezvoltat, abilități de manageriere;
  • atenție la detalii și meticulozitate;
  • respectarea standardelor morale și etice.

Ce câștiguri poate avea un CEO 

Câștigurile unui CEO depind foarte mult de tipul organizației în cadrul căreia lucrează, de nișă și de ordinul de mărime al acesteia. În plus, contează foarte mult și nivelul de experiență al CEO-ului, dar și abilitățile sale. Cotarea medie a unui astfel de job poziționează funcția de director executiv în vârful piramidei câștigurilor, fiind una dintre cele mai bine plătite funcții. În plus, pe lângă salariu, un CEO se bucură de pachete medicale și bonusuri de performanță, care completează salariul de bază. 

Diferența dintre un CEO și un CFO 

Pentru a înțelege cât mai bine diferența dintre CEO și CFO este nevoie să observăm fiecare acronim în parte, adică ce înseamnă CEO în engleză și ce înseamnă CFO. CEO, așa cum am discutat, face referire la conducerea efectivă a companiei, un rol amplu de conducere și stabilire a direcției strategice a unei companii. 

Pe de altă parte, CFO semnifică rolul de director financiar, mai exact gestionarea aspectelor financiare ce țin de o companie: raportare financiară, planificare și contabilitate, adică aspectele care țin de strategia financiară.

Având aceste lucruri în minte este lesne de înțeles diferența dintre cele două poziții. În speță un CEO are un rol mai amplu într-o companie, mai general, în vreme ce un CEO este o poziție nișată, mult mai specifică, ce ține de aspectele financiare. 

Diferența dintre un CEO și un COO 

COO este o poziție relativ similară în cadrul unei organizații celei de CEO, însă există diferențe semnificative între cele două. COO înseamnă Chief Operating Officer și este o poziție ce presupune supravegherea proceselor zilnice din companie pe departamente operaționale. Astfel, un COO este responsabil de fapt de implementarea strategiilor pe care le stabilește CEO-ul, în consecință este o poziție subordonată directorului executiv. Desigur, acest lucru depinde foarte mult de tipul companiei, deoarece în unele dintre acestea COO poate prelua atribuții administrative, pentru a ușura munca directorului executiv, însă de cele mai multe ori atribuțiile sale se rezumă doar la chestiuni operative. 

Diferența dintre un CEO și alte funcții de conducere 

CEO-ul se poate confunda adesea și cu alte funcții de de conducere, însă organigrama și distribuția responsabilităților ne arată că fiecare în parte are propriile atribuții specifice. 

Diferența dintre CEO și președintele companiei este aceea că președintele se ocupă de gestionarea aspectelor operaționale ale afacerii și are rol în consiliul de administrație, în vreme ce un CEO se ocupă de implementarea strategiei pe termen mediu și lung, la nivel executiv. 

Diferența dintre CEO și un membru fondator este aceea că fondatorii fac parte din consiliul de administrație, au atribuții decizionale de cel mai înalt nivel și au acțiuni în companie, ceea ce le conferă un rol superior față de CEO. 

CEO-ul în raport cu proprietarul unei afaceri sau owner-ul acesteia este de asemenea poziționat pe o treaptă mai mică, deoarece owner-ul poate fi acționar, fondator sau investitor, ceea ce îi conferă acestuia drept decizional și o implicare masivă în tot ceea ce ține de deciziile luate pentru companie. 

Diferența dintre CEO și manager constă în faptul că managerul are mai mult roluri operaționale, nu executive, iar în ceea ce privește ierarhia CEO-ul este superior managerului. 

Impactul schimbării unui CEO într-o organizație 

Un CEO este o piesă foarte importantă în puzzle-ul ce formează imaginea totală a unei companii. Totuși, un director executiv nu este de neînlocuit, așadar el poate fi schimbat. Schimbarea directorului executiv poate avea diferite ramificații în organizație, în funcție de abilitățile și performanțele acestuia. Dacă vorbim despre un CEO cu experiență, cu atribute foarte bune de conducere și abilități orientate spre performanță, atunci impactul plecării sale va fi unul negativ pentru organizație, deoarece membrii conducerii vor fi nevoiți să găsească un înlocuitor care să se ridice la acest nivel de performanță. 

Cum pot găsi companiile un CEO bun 

Poziția de CEO necesită în general resurse umane externe, însă există și posibilitatea selectării unei persoane interne, din rândul angajaților curenți. De cele mai multe ori companiile preferă apeleze la headhunteri pentru a găsi persoane care să ocupe acest post. Headhunterii sunt specialiști în domeniul recrutării de personal, care urmăresc anumite poziții și persoanele care le ocupă, făcând astfel un profil al acestora. Dacă o persoană se face remarcată atunci ea poate fi propusă conducerii companiilor care caută un CEO remarcabil.    

Cum ajungi CEO într-o companie 

Pentru a ajunge CEO este nevoie de o formare profesională foarte bună, de abilități de conducere și spirit antreprenorial, dar și de viziune antreprenorială. Un CEO este o sumă de responsabilități și abilități, este o persoană de încredere și un lider puternic, însă având în vedere că vorbim despre abilități câștigate și nu înnăscute, acestea pot fi educate. Dacă simți că poți fi un manager bun sau că îți poți aduce aportul, atunci poți apela la servicii specializate de recrutare care se ocupă de recomandări făcute companiilor în ceea ce privește resursa umană. 

Întrebări frecvente despre funcția de CEO

Funcția de CEO este o poziție râvnită de către aplicanți, însă de multe ori există și unele aspecte mai puțin cunoscute de către aceștia și care contează atunci când ei își depun CV-ul. Cele mai frecvente întrebări despre funcția de CEO sunt:

Este CEO-ul obligatoriu și proprietarul unei firme?

Nu este obligatoriu ca CEO-ul să fie și proprietarul unei firme. Din contră, multe companii apelează la un CEO extern, care nu deține acțiuni, tocmai pentru a crea neutralitatea necesară în organizarea firmei. 

Ce funcție este mai înaltă: CEO sau CFO? 

CFO se ocupă de departamentele ce țin de financiar, iar CEO-ul colaborează îndeaproape cu acesta. Totuși, funcția de CEO este superioară CFO tocmai pentru că financiarul este doar unul dintre departamentele pe care le are în subordine directorul executiv. 

Există vreo poziție mai înaltă decât cea de CEO? 

CEO-ul este directorul executiv al unei companii. Peste CEO există consiliul de administrație, format din membri și asociați, care au cea mai mare putere decizională. 

Ce studii trebuie să am ca să pot deveni CEO? 

Pentru a deveni CEO ar trebui să ai studii superioare, de preferat în domenii precum marketing, economie sau relații publice, însă acest lucru nu este obligatoriu. De ajutor sunt și alte tipuri de formare profesională, cum ar fi un MBA (Master of Business Administration) în care practic poți învăța și aplica o multitudine de lucruri utile ce țin de conducere. 



 

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *