Cele mai comune prejudecati pe care le poate avea un recrutor cand parcurge un CV

Cele mai comune prejudecati pe care le poate avea un recrutor când parcurge un CV

Sursa: Pexels

Ti s-a intamplat sa pierzi candidati pentru ca ai avut anumite prejudecati despre ei? Daca ar fi sa definim termenul prejudecata in acceptiunea lui generalista, l-am enunta ca fiind o parere, idee preconceputa, cel mai adesea eronata pe care si-o face cineva asupra unui lucru sau asupra unei persoane, de obicei fara a cunoaste direct anumite fapte sau impusa prin educatie si/sau societate.

Prejudecatile sunt, din pacate, des intalnite in toate domeniile si, de multe ori, sunt actionate inconstient, trigger-ul fiind tocmai normele sociale si comportamentele insusite sau invatate in copilarie, la scoala, in familie sau cercul de prieteni sau grupul social caruia ii apartinem.

Nici procesele de recrutare nu sunt ferite de prejudecati, cea de afinitate fiind una dintre cele mai des intalnite. Aceasta indica de cele mai multe ori o preferinta fata de candidatii care ne seamana, fie ca vorbim despre varsta, stil de viata, background sau educatie. Este evident faptul ca prejudecatile sunt inevitabile in recrutare, dar conteaza ceea ce facem mai departe pentru a depasi momentul si pentru a asigura o recrutare obiectiva. Cum poti proceda pentru a fi obiectiv in recrutare? Afli in cele ce urmeaza!

Cele mai comune prejudecati pe care le poate avea un recrutor cand parcurge un CV Prejudecatile nu sunt atat de des intalnite la recrutori cat la managerii de departamente cu care lucreaza. Experienta in recrutare a unui consultant este cea care il poate face sa evite preferintele care nu au un fundament clar justificat, aspect care lipseste de cele mai multe ori in cazul managerilor de departamente care sunt oameni foarte buni din punct de vedere tehnic, dar, in general si cu mai putina orientare catre zona de HR. In plus, un recrutor sustine sute, mii de interviuri de-a lungul carierei sale, ceea ce ii permite sa aiba o viziune de ansamblu asupra pietei si sa ofere angajatorilor sau colegilor consultanta.

Una dintre cele mai des intalnite prejudecati este selectia la nivel de CV, in sensul in care, daca intalnesc un candidat care vine dintr-un alt domeniu de activitate sau cu mai putini ani de experienta decat cauta middle managerii, nu ii dau o sansa sa se prezinte si ignora practic potentialul, interesul si motivatia, care reprezinta factori de selectie foarte importanti mai ales pe o piata a muncii atat de dinamica dupa pandemie.

Varsta, scoala absolvita si chiar genul reprezinta alti factori pe care ii folosesc cei care recruteaza (nu neaparat recrutorii – trebuie sa stim ca in piata exista un numar mare de companii care recruteaza fara un HR intern sau fara ajutorul unui partener extern) pentru a alege un candidat sau altul. Unii poate nu constientizeaza ca este ilegal sa faca aceste lucruri si ca legea interzice expres orice fel de discriminare. Prejudecati transformate in discriminare sunt cele de genul: „este prea in varsta ca sa mai fie un agent de vanzari activ” sau „o femeie nu face fata in domeniul constructiilor, specific barbatilor” etc. Sa retinem asadar ca, indiferent ca le numim prejudecata sau discriminare: conform legislatiei in vigoare este ilegal sa discriminam orice solicitant al unui loc de munca sau candidat pe baza rasei, culorii, religiei, varstei si a multor altor factori.

Te invitam sa citești articolul integral pe site-ul WeAreHR.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *