Criza forței de muncă face minuni

Criza forței de muncă face minuni. Povestea Violetei, un copil instituționalizat, ajuns barista la 5 to go

La 25 de ani, Violeta Pocovnicu este unul dintre acești tineri pasionați de cafea care au trecut din spatele tejghelei în postura de a avea pe mână mai multe cafenele. E barista cu experiență, dar și cu ambiții, chiar dacă viața nu i-a dat inițial prea multe șanse.

Violeta și prietena ei, Petruța, fostă co­legă de centru de plasament, sunt exemple fericite de destine recuperate prin pa­­siunea pentru cafea. 5 to go are în plan un fel de școală pentru copiii proveniți din medii defavorizate, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale speciali­zate.

Pentru Corina Diaconu, Managing Director al agentiei de recrutare ABC Human Capital, povestea de succes de la 5 to go nu e tocmai o sur­priză. „Sunt convinsă că fiecare antrepre­nor își identifică propriile soluții și că tinerii reprezintă, fără dubiu, viitorul. Este posibil ca aceia veniți din centrele de plasament să aibă un grad de motivație suplimentar față de cei care nu au avut asemenea experiențe și că buna lor relație cu un angajator să fie cea care va genera re­zultate foarte bune.“

Recrutorii sunt obli­gați să fie din ce în ce mai creativi. „Vedem zilnic anunțuri de recrutare originale, uneori amuzante chiar. Metodele clasice (anunțuri pe site-urile speciali­zate) rămân o soluție pentru posturile fără o specializare prea mare sau pentru companiile care nu externalizează procesele. Direct search-ul și networking-ul sunt însă instrumentele utilizate de spe­cia­liști pentru proiecte de recrutare ni­șate și cu un grad mare de dificultate“, dezvăluie Corina Diaconu.

Situația nu promite să se îmbunătățească prea curând. Corina Diaconu apreciază că „nu se va întâmpla peste noapte“. „Din păcate, noua generație de tineri care ar urma să intre pe piața muncii plănuiește să lucreze tot în străinătate, ceea ce va adânci și mai mult actualul deficit.“

Va invitam sa cititi intreg articolul aici.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *