Cum iti dai seama ca esti pe drumul cel bun in cariera?
Cum iti dai seama ca esti pe drumul cel bun in cariera?
Diana Raceala este psiholog, psihoterapeut integrativ, a lucrat corporate in departamentele de resurse umane ale unor companii si institutii mari din Romania, iar acum cativa ani a ales sa se cunoasca pe sine. A transformat pasiunea in vocatie si, la randul sau, este in serviciul oamenilor prin ghidarea acestora spre un (nou) drum profesional, fie prin ghidarea spre cunoasterea de sine.
In interviul de mai jos, te va ajuta sa iti dai seama daca esti pe drumul cel bun in cariera.
-
Ce inseamna pentru tine dezvoltarea personala?
Consider ca in ultima vreme suntem cu totii pe acest val la dezvoltarii personale. Si este minunat. Pentru fiecare, dezvoltarea personala inseamna altceva. Ea vine la pachet cu responsabilitate si asumare.
Si pe masura ce intram mai mult in subiect, dezvoltarea personala mai vine si cu ceva haos in sens si lipsa de claritate, confuzie.
Suntem din ce in ce mai multi formatori/ antrenori/ agenti ai schimbarii in dezvoltarea personala, fiecare aduce in sala de curs/ cabinet, formarea de baza pe care o are. Un inginer formator, probabil va aduce multa logica, multa structura si mai putina emotie. Un umanist, poate mai multa emotie si mai putina structura, logica. Este parerea mea. In cabinete, fireste, vorbim despre umanisti, chiar mai mult, despre psihologi.
-
Ce aduci tu in plus?
Sunt psiholog, psihoterapeut si am formari si competente din multe arii: practitioner si master nlp, resurse umane, terapii holistice (gasiti mai multe pe siteul www.dianaraceala.ro) . In sala de curs, atunci cand sunt trainer si formator autorizat pentru aceasta ocupatie, aduc si stare si structura. Asta stiu sigur. Sunt acolo pentru participanti si nu pentru mine. Aduc o buna comunicare si reflectare a participantilor.
-
Cum arata o consiliere vocationala standard?
Pana acum, eu nu am vazut undeva un “profil vocational” standard si nici pasii standard ai unei consilieri vocationale.
Fiecare formator/ consilier vocational, in functie de cele de mai sus, isi organizeaza structura, informatia pe care o urmeaza.
Dupa destul de multe consilieri vocationale si nu doar, am ajuns sa slefuiesc pasii si modelul unui profil vocational care imi creeaza o usurinta in parcurgerea lui. Si care ofera claritate clientului.
Nu exista exceptie pentru mine, in nici un fel de discutie profesionala, consiliere, in care sa nu intreb despre valorile personale, sa nu “aud” convingerile/ credintele cu care vine clientul. Paradoxal poate, psiholog fiind, nu sunt adepta testelor de nici un fel. Nu inseamna ca nu pot accesa un chestionar de interese sau un test care sa completeze profilul si sa aduca mai multa intelegere.
-
Care sunt situatiile in care oamenii sunt interesati de consilierea vocationala?
Situatiile de tranzitie, si, in special, durerea, frica de ziua de maine. Restul situatiilor sunt caldute si oamenii raman in locurile de munca pe care nu le iubesc, in fricile de a actiona si schimba ceva, in confortul care ii lasa fara energie.
Este adevarat ca orice schimbare dizloca o anumita stare de confort, ceva ce deja stim si ceva cu care ne-am obisnuit, stim sa gestionam.
Schimbarea incepe prin haos, lipsa de claritate. Ceea ce stiam noi, nu mai este la indemana noastra. Ne scoate in afara controlului nostru. Ne aduce provocare si incertitudine.
Acum, partea frumoasa…te vei dezvalui in ritmul tau, vei afla despre tine lucruri minunate despre care nu stiai, vei sti ca stii. Vei sti ce nu stii si vei completa spatiile libere cu noul adevar al tau.
Vei radia de la un alt nivel. Si mereu de la urmatorul nivel. Si de la fiecare nivel, vei avea o alta perspectiva. Cu cat esti mai sus, cu atat ai claritate. Aerul e mai curat, mai fin.
-
Cat dureaza pana cand poti avea un profil vocational complet?
Un profil vocational se poate creiona in cateva sedinte. Prima sedinta este cea in care se ajusteaza/ calibreaza relatia dintre cei mine si client si poti afla situatia de tranzitie. Abia pe urma trasam impreuna o directie.
Sper ca cei care citesc acest articol vor fi suficient de curajosi sa plece pe acest drum. Si cu speranta ca isi aloca destul timp si spatiu personal sa treaca acest proces.
Ma asigur ca nu va cere cineva din prima intalnire “un verdict”. Si imi asum ce spun.
-
Cand putem folosi consiliera vocationala?
Consilierea vocationala este o arta a comunicarii dintre consilier si client. Poate fi folosita cu succes de catre cadrele didactice in scoli, licee. Sunt recunoscatoare cadrelor didactice pe care le-am intalnit in cursurile la care sunt formator si care au o mare deschidere in lucrul cu adolescentii deoarece ei au mare nevoie de un cadru sigur, un cadru cald, un anumit ritm si intelegere a acestei etape din viata lor: alegerea urmatorului drum.
Exista sanse sa fie un drum hranitor doar o anumita perioada. Este minunat. Pe masura ce inaintam, se largesc perspectivele si drumul incepe sa ne urmeze.
Este parerea mea sincera. Este ceea ce eu cred si sunt in acest moment al vietii mele.
Si mai stiu ca deja am drumul meu…fara nici o indoiala.
Ai vrea sa-l gasesti si tu pe al tau?
O puteti gasi pe Diana Raceala aici.