Cum sa te evidentiezi ca programator la locul de munca
Esti diferit, iti place sa iei cuvantul atunci cand e cazul, sa faci un comentariu plin de esenta cu nota amuzanta si de ce nu, iti place sa fii stabil la locul de munca daca echipa e funny si motivanta. Cum ar fi daca te-ai evidentia dincolo de toate task-urile smart pe care le faci in biroul pe usa caruia ai un mesaj simpatic: Please do not tap on the glass. Programmers are easily scared and will start to cry. Please enter slowly while singing Ave Maria?
1. Pune intrebari!
Iti place sa rezolvi singur toate task-urile si problemele inca din primele zile la noul job, insa totul e mult mai usor cand ceri asistenta si clarificare pentru a intelege intreg fluxul din spatele unui business. In caz contrar vei petrece mult timp cu o problema tipica legata de un proiect sau vei testa la nesfarsit diverse aplicatii, desi una este placuta de intreaga echipa. Stabileste o relatie cu toti clientii pentru care lucrezi pentru ca a fi creativ inseamna a vorbi cu ei. Intreaba-i cum isi gandesc business-ul, ce planuri de viitor au, ce probleme intampina. Nimic nu se compara cu input-ul nefiltrat de la clientii pe care ii vezi fata in fata.
2. Cauta o nisa!
Multe proiecte de care trebuie sa te ocupi duc lipsa de resurse financiare si umane. Poate e mai confortabil financiar si psihologic sa alegi un proiect safe, dar nu foarte motivant. Sfatul nostru este sa te indrepti spre un proiect care iti ofera provocari in fiecare zi, de preferat intr-un limbaj de programare mai putin utilizat. Vei petrece ceva timp incercand sa intelegi limbajul, codul existent, business-ul, vei testa si re-testa, dar in final te vei afirma frumos pe nisa ta si promovarea proiectului si clientii vor veni de la sine.
3. Share la cunostinte
Sigur ai colegi care sunt mult mai productivi atunci cand lucreaza singuri. Acest lucru ar putea fi un indicator al abilitatilor de comunicare slabe, iar o astfel de atitudine nu-ti ofera credibilitate atunci cand vrei sa avansezi la pozitie de lider de echipa sau manager de proiect. Cel mai bun exercitiu este sa participi si sa iei cuvantul al conferinte din domeniul IT, te vei evidentia, vei share-ui informatiile si in echipa in care lucrezi si astfel te evidentiezi intr-un mod natural si smart. In plus, iti ajuti colegii si rezultatul va fi sigur: win-win ca timp, bani si cunostinte.
4. Ofera estimari de timp realiste!
Ia in calcul problemele neasteptate din fazei de punere in aplicare; testarea functionalitatii aplicatiei si nenumaratele distrageri zilnice de la ceea ce faci. Este demonstrat ca estimarile prea optimiste se transforma in estimari realiste exact in momentul in care clientul vrea produsul lansat pe piata.
5. Participa la interviurile din cadrul companiei!
Chiar daca nu esti intr-o pozitie de management, insista sa participi la toate interviurile din domeniul IT. Poti alege chiar primul interviu in care va fi si persoana de la HR. Astfel iti dezvolti abilitatile de comunicare si triezi inca din prima faza a interviului candidatii valorosi.