Cum te poate ajuta ChatGPT sa creezi CV-ul si scrisoarea de intenție
Cum te poate ajuta ChatGPT sa creezi CV-ul si scrisoarea de intenție
Cum impresioneaza CV-ul tau un potential angajator? Atat continutul cat si prezentarea acestuia joaca un rol crucial in decizia de a te invita la interviu. Poate incepi sa constientizezi tot mai mult importanta acestui document pentru a avansa in procesul de recrutare, adesea gandindu-te la moduri de a-l face mai atractiv.
Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat cu eJobs despre avantajele si dezavantajele pe care le implica folosirea inteligentei artificiale in redactarea CV-ului si a scrisorii de intentie.
”CV-ul este cartea noastra de vizita si ne reprezinta sau ar trebui sa ne reprezinte intru totul din punct de vedere profesional si personal, strict raportat la soft skills necesare a fi prezentate intr-un CV (abilitati, aptitudini, hobby-uri, interese, factori motivationali). Ca atare, el trebuie redactat de catre noi insine si trebuie sa reflecte persoana noastra nu un individ perfect creat de inteligenta artificiala”, spune Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.
Corina Diaconu, Managing Direct ABC Human Capital spune ca inca nu a primit CV-uri scrise de ChatGPT sau de alte tool-uri AI. „Din fericire, la multe dintre aplicarile pe care le primim se vede amprenta personala a celor care le-au redactat si care inteleg ca, desi ar putea trece de un prim screening de CV, intocmit de AI, intanirile directe si interactiunea umana sunt definitorii”, spune directorul agentiei ABC Human Capital.
Ne intrebam cat de etic este sa folosesti ChatGPT pentru crearea CV-ului, insa ar trebui sa mergem mult mai in profunzime si sa vedem care este perceptia oamenilor despre AI si ce consecinte are aceasta perceptie.
„Intelegem si apreciem cu totii ajutorul imens pe care AI il ofera in anumite domenii (sa ne gandim la sectorul medical unde robotii au o precizie pe care noua ne este imposibil sa o atingem si care ajuta astfel foarte mult actul medical). Insa, folosirea AI la scoala, in redactarea unor eseuri de exemplu sau in redactarea CV-ului cu ChatGPT este gresit inteleasa si aplicata. In felul acesta, nefolosind propria gandire logica, rationala, creativa, ne vom atrofia anumite functii ale creierului si nu vom mai fi capabili in viitor de actiuni simple de sinteza, de prezentari creative sau de redactarea unor documente simple cum ar fi propriul CV. Este normal sa folosim AI daca avem de facut o cercetare de piata, de exemplu si trebuie sa analizam datele si sa tragem niste concluzii insa la fel de normal este sa fim capabili sa generam propria prezentare profesionala – CV-ul”, adauga Corina Diaconu.
Corina Diaconu atrage insa atentia asupra faptului ca obisnuinta de a folosi un tool AI pentru crearea CV-ului, indiferent de domeniul in care activam, se va reflecta negativ in activitatea profesionala:
”Nu cred ca are vreo relevanta in ce domeniu activam. Imaginati-va un om de marketing, comunicare, PR care si-a facut CV-ul cu ChatGPT. Tot asa va crea apoi si campaniile de branding, comunicare interna, situatiile de criza si comunicarea externa ale companiei. Crearea unui CV nu este o lucrare de doctorat. Este un lucru simplu, care trebuie sa ne reprezinte, sa fie real si pentru care avem o multime de materiale in mediul online cum trebuie sa arate (ma refer la format si structura, nu la continut).”
Te invitam sa citești articolul integral pe site-ul cariera.ejobs.ro