Drepturi suplimentare pentru salariati pentru a-i ajuta sa isi echilibreze viata personala cu cea profesionala

Drepturi suplimentare pentru salariati pentru a-i ajuta sa isi echilibreze viata personala cu cea profesionala

Doua directive europene confera drepturi suplimentare salariatilor, cu scopul de a-i ajuta sa isi echilibreze viata personala cu cea profesionala, dar si pentru a le oferi mai multa protectie si stabilitate pe piata muncii, potrivit unei analize efectuate de Deloitte Romania.

In aceste conditii, angajatorii trebuie sa isi adapteze procedurile interne si documentatia aferenta astfel incat, pe de o parte, sa se conformeze reglementarilor legale si, pe de alta parte, sa mentina un raport de munca echilibrat, atat in beneficiul salariatilor, cat si pentru derularea optima a activitatii.

„Codul Muncii si alte acte normative au fost modificate, recent, pentru a transpune in legislatia romaneasca prevederile a doua directive unionale care vizeaza imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata a parintilor, dar si a celor care au alte persoane in ingrijire (Directiva 1158/2019 – Work-Life Balance), si asigurarea transparentei si previzibilitatii conditiilor de munca (Directiva 1152/2019). Aceste modificari au vizat, cu titlu de exemplu, regulile de acordare a concediului paternal, a celui pentru cresterea copilului, precum si reglementarea concediului de ingrijitor si a dreptului de a absenta de la munca pentru anumite situatii neprevazute”, se mentioneaza intr-un material de opinie semnat de Florentina Munteanu, Partener, si Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal.

Astfel, durata concediului paternal, de care pot beneficia tatii in primele opt saptamani de la nasterea copilului, a fost prelungita de la cinci la zece zile lucratoare. De asemenea, tatii care finalizeaza un curs de puericultura au dreptul la cinci zile lucratoare de concediu in plus, pentru fiecare copil.

In ce priveste concediul pentru cresterea copilului, pentru a incuraja divizarea echitabila a responsabilitatilor intre parinti, cel putin doua luni (fata de o luna, cat era in trecut) din durata totala a concediului pentru cresterea copilului trebuie sa fie efectuata de catre parintele care nu a solicitat acest drept.

In plus, a fost reglementat si concediul de ingrijitor, cu o durata de cinci zile lucratoare intr-un an calendaristic pentru cazurile in care, spre exemplu, o ruda sau o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul are nevoie de ingrijire ca urmare a unei probleme medicale grave.

Astfel, concediul de ingrijitor este un concediu neplatit, care, insa, nu suspenda contractul individual de munca.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Economedia.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *