Era muncii de acasa la final?

Era muncii de acasa la final?

Munca de acasa

Piata muncii s-a confruntat cu o dinamica mare in ultimii ani, inregistrand in acelasi timp progrese majore in privinta unor aspecte care nu erau deloc luate in calcul in trecut. Discutam in primul rand despre flexibilizarea muncii si despre posibilitatea de a lucra remote sau in sistem hybrid.

Angajatorii au acceptat cumva fortat noua realitate si au invatat sa o gestioneze constatand cu suprindere ca rezultatele si performanta oamenilor nu au scazut.

Cu toate acestea, vechile tendinte par sa revina in actualitate si companiile vor sa se intoarca treptat la modul de lucru considerat traditional pana la momentul pandemiei. Avem parte din nou de o neconcordanta intre dorintele organizatiilor si nevoile angajatilor cu atat mai mult cu cat anumite state fac pasi importanti inclusiv in diminuarea timpului de lucru (si in Marea Britanie, de pilda, s-a dovedit a fi un succes saptamana de lucru de 4 zile, fara a se majora numarul de ore lucrate zilnic). Cea mai deschisa tara din acest punct de vedere este Olanda, care este prima tara al carui parlament a aprobat o lege care prevede faptul ca munca de acasa este un drept legal. In acest fel, Olanda este printre primele tari care acorda flexibilitate in munca la distanta, prin lege. In tot acest context european, noi ne gandim sa ne intoarcem cumva la un model care pare sa nu mai fie pe placul oamenilor.

Perioada pandemica si cea post-pandemica le-a aratat oamenilor ca pot petrece mai mult timp cu familia, ca pot fi la fel de eficienti lucrand si de acasa si ca economisesc timp valoros si chiar resurse financiare activand remote decat petrecand ore in sir in trafic catre birou. Dupa ce au descoperit toate aceste facilitati, este greu sa ii intorci pe oameni la un mod de lucru pe care mai ales tinerii il privesc deja ca pe unul invechit. Pentru multi oameni, viitorul muncii este remote mai ales ca echilibrul dintre viata privata si cea profesionala este din ce in ce mai important. Wellbeing-ul si work-life balance nu mai sunt termeni moderni, goliti de continut ci reprezinta tendinte si mai ales dorinte si interese ale oamenilor.

Recomandarea mea este ca angajatorii sa fie in continuare atenti la nevoile angajatilor mai ales ca dinamica acestora este foarte mare, acesta putand fi un nou motiv pentru care ei sa-si doreasca sa schimbe jobul.

Desi tendinta pare a fi aceea de a readuce oamenii inapoi la birou, aceasta se poate constitui ca un avantaj competitiv major pentru acele organizatii care isi pastreaza flexibilitatea, oferindu-le angajatilor posibilitatea de a alege cum doresc sa lucreze: la sediu, remote sau hybrid. Era organizatiilor rigide, care actionau de pe pozitii de forta apune si a nu se mai potriveste cu o realitate in care, ne place sau nu, angajatul pare a fi la putere. Asadar, munca la distanta va dicta tot mai mult dinamicile si directiile inspre care se indreapta piata muncii.

Cauzele tin de nevoia mare de control a organizatilor dar si a managerilor, de dorinta de a suda mai bine echipele acolo unde sistemul de lucru la distanta nu a fost bine gestionat dar si de dorinta de a reveni fizic in spatiile de birouri neocupate sau ocupate partial dar pentru care se inregistreaza totusi cheltuieli. In plus, in ceea ce privește tinerele generatii, ele se vor indrepta spre un model tot mai digital și cu siguranta remote in viitor. Sentimentul de apartenenta și loialitatea fata de o companie nu sunt la fel de prezente la tineri, precum sunt la generatiile mai in varsta.

Asadar, de ce le e unor companii tot mai greu sa convinga angajatii sa revina la birou și aproape imposibil sa-i readuca in regim de prezenta exclusiv fizica? Pentru ca, in ochii multora, dezavantajele reintoarcerii la birou sunt mai mari decat avantajele plus ca atata vreme cat nu li se demonstreaza ca sunt mai putin eficienti lucrand de acasa, nu vad de ce ar reveni la birou.

Odata ce prioritatile angajatilor au inceput sa se schimbe, au aparut anumite tendinte interesante. Printre ele se afla și conceptul de digital nomads (nomazi digitali), adica oameni care pot lucra de oriunde, atata timp cat au acces la Internet.

Lucratul de la distanta nu a fost inventat odata cu venirea pandemiei, exista si inainte, mai ales in companiile tech&IT dar la scara redusa si acolo, dar criza sanitara a dus la o extindere masiva a acestui mod de lucur.

Cel mai sanatos model pare a fi in acest moment concepul de munca hibrid. Angajatii ar trebui sa inteleaga si ei ca socializarea și networking-ul sunt importante, atat din punct de vedere al comunicarii și inchegarii echipei, cat și in privinta traiectoriei profesionale a fiecaruia dintre ei.

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *