Maximum 10% din populatia activa a Romaniei este pregatita pentru joburile viitorului

Maximum 10% din populatia activa a Romaniei este pregatita pentru joburile viitorului

Joburile viitorului

Sursa: Wall-Street.ro

Maximum 10% din populatia activa a Romaniei este pregatita in prezent pentru meseriile viitorului, pentru economia digitala, efectul fiind acela ca multi dintre romani risca, in urmatorii ani, sa isi piarda locurile de munca, conform unei analize realizate de compania de consultanta Frames si platforma de e-learning Digital HR – un proiect finantat de Uniunea Europeana.

„Analisti de date, software developers, specialisti Big Data, experti in digital transformations, profesionisti in digital sales si marketing online, inovation creators, supraveghetori de calitate. Sunt doar cateva dintre joburile din noul val tehnologic care, pentru multi dintre romani, reprezinta o necunoscuta. Sunt meserii bine platite, pe care multe dintre companiile romanesti si internationale le ofera si pentru care, din pacate, nu gasesc multi candidati. De ce? Pentru ca, in Romania, prea putini sunt cei care se adapteaza cerintelor pietei muncii”, se arata in analiza.

Sursa citata semnaleaza ca, potrivit datelor publicate de Eurostat, numai 1,6% dintre angajatii din Romania au urmat, in 2019, forme de formare profesionala. Spre comparatie, in Suedia, procentul este de 37%, in Elvetia de 39,4%, iar media Uniunii Europene este de 14,8%. In Bulgaria, procentul angajatilor care au urmat cursuri de pregatire a fost de 2,3%, in Polonia de 7,7%, iar in Ungaria de 7,3%.

„Desi exista o gama larga de cursuri de pregatire, multe dintre ele gratuite si disponibile online, in domenii precum IT, suport tehnic, marketing, Securitate Cibernetica Industriala, Tranzitia la Industry 4.0, Dezvoltarea digitala a Produselor, Fabricatia digitala a Produselor, Vanzari, Finantarea Afacerii si Elaborarea planului de afaceri, mult prea putini romani incearca sa se specializeze intr-o meserie de viitor. Motivele sunt legate, in principal, de timpul redus pe care il au la dispozitie, de lipsa de atractivitate a domeniului sau, pur si simplu, de faptul ca sunt confortabili cu jobul pe care il au in prezent”, a declarat Ligia Neacsu, unul dintre coordonatorii programului Digital HR.

O alta statistica Eurostat arata ca, nici macar atunci cand au nevoie de un loc de munca, romanii nu se grabesc sa urmeze cursuri de formare profesionala. Numai 3,4% dintre someri au urmat forme de pregatire profesionala, un nivel similar cu cel din Ungaria (3,4%), dar cu mult sub cel din Polonia (8,2%). In comparatie, 57,5% dintre suedezi s-au pregatit, in 2019, pentru a-si gasi un loc de munca. Media UE este de 14,8%.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Economica.net

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *