Pandemia va schimba piața muncii și va aduce românii către freelancing?
Pandemia va schimba piața muncii și va aduce românii către freelancing?
Când tot mai mulți români rămân fără loc de muncă, în contextul pandemiei, freelancing-ul devine o opțiune. Este avantajos să lucrezi în sistem freelancing? Mulți susțin că da, ai propriul program, alegi cu cine colaborezi și poți lucra de oriunde. Însă este foarte greu la început, atunci când trebuie să îți cauți primele colaborări, iar pe termen lung, foarte puțini ajung să rămână freelanceri. La noi, cea mai des întâlnită situație este aceea când freelancing-ul reprezintă doar o sursă pentru ca cei cu joburi full-time să își crească veniturile.
Corina Diaconu, Managing Director în cadrul agenției de recrutare ABC Human Capital, este de părere că „Tipologia joburilor existente nu permite foarte mult ca freelancing-ul să substituie un job full-time, decât în anumite situații, pentru anumite companii și strict pentru industrii specifice. Cu toate acestea constatăm o ușoară creștere a acestui model de derulare a activității, care poate fi privit ca o soluție pentru suplinirea deficitului de personal”.
„În același timp, actuala pandemie a demonstrat instabilitatea anumitor domenii și companii, ceea ce i-a făcut pe oameni să se gândească și la variante alternative care să îi pună la adăpost în cazul în care s-ar confrunta cu astfel de dificultăți. Freelancing-ul este cea mai la îndemână soluție cu atât mai mult cu cât poate fi practicat și în completarea unui job full-time sau part-time dar și ca <<job full-time>>”, susține Corina Diaconu.
Corina Diaconu crede că freelancing-ul va fi “o soluție foarte bună pentru start-up-uri sau pentru business-uri care nu au nevoie de toți oamenii angajați cu contracte de muncă full-time. Ca atare, piața de freelancing din România cunoaște o dezvoltare continuă de la an la an. Deși creșterile nu sunt foarte mari, tot mai mulți români aleg să lucreze independent ca alternativă la angajarea clasică”.
Corina Diaconu a vorbit despre companiile care apelează la serviciile freelancerilor din România. „Start-up-urile sau firmele care nu au nevoie de angajați full-time în toate departamentele, dar și acele companii care practică acest mod de colaborare cu toți colegii vor opta pentru freelancing. Motivele sunt diverse: taxele plătite către stat, dificultatea de a avea toți angajații cu contract full-time (start-ups), existența unor proiecte punctuale, temporare, dar și existența unui mod de lucru, care prespune freelancing-ul pentru întreaga echipă”.
Va invitam sa cititi intreg articolul pe website-ul revistacariere.ro