Peste 20% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani nu frecventeaza nicio scoala si nici nu muncesc

Peste 20% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani nu frecventeaza nicio scoala si nici nu muncesc

 

Peste 20% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani nu frecventeaza nicio scoala si nici nu muncesc, arata datele INS. In plus, 75% dintre liceeni nu au vizitat niciodata o companie pentru a se informa in vederea luarii unei decizii legate de cariera. Mai mult, aproape de jumatate dintre studentii care incep o facultate nu finalizeaza cursurile.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat in cadrul jurnalului Digi 24 despre impactul acestor date asupra pietei muncii.

„Datele sunt ingrijoratoare pentru ca tinerii sunt speranta oricarui popor. Este normal sa ne asteptam ca pe masura ce apar noi generatii acestea sa se integreze cu usurinta pe piata muncii si mai mult de cat atat fiecare dintre ei sa isi gaseasca menirea si locul potrivit”.

Specialistul in resurse umane a oferit mai  multe detalii despre de modul in care pot fi integrate aceste noi generatii in piata muncii si cum pot fi mai interesati de studiile de la universitate. Potrivit unui raport PwC, peste 60% dintre ei nu vor avea competente necesare pentru piata muncii in 2030.

„Facultatile organizeaza deja ziua portilor deschise, acest eveniment anual in care tinerii pot veni sa vada despre ce este vorba si pot asista la anunite simulari de lectii pentru a-si da seama daca acea facultate este potrivita pentru ei. Pasi inceti in aceasta zona se fac si de anumite companii. Exista oganizatii in Iasi si in Cluj, in special din domeniile IT si automotive care organizeaza acelasi tip de eveniment pentru a le oferi elevilor posibilitatea de a descoperi industria respectiva dar si oportunitati de cariera. Cu aceasta ocazie ei se pot familiariza cu mediul de lucru intr-o companie, pot afla detalii despre programele de internship pe care le organizeaza si multi dintre ei chiar pot depune CV-uri.”

Referitor la ce domenii vor fi cele mai afectate, specialistul in resurse umane este de parere ca intreaga piata a muncii va fi afectata.

„Toate domeniile sunt afectate. Piata muncii este un tot unitar, nu functioneaza doar cu o anumita industrie care merge foarte bine. Problema aceasta persista de foarte multi ani, cea a lipsei de corelatie intre ce se studiaza la scoala si la ce se cere ulterior in piata muncii. Lucrurile se pot rezolva atat prin adaptarea programei de invatamant cat si printr-o discutie si colaborare stransa intre scoli si mediul de business incat sa se vada exact ce specialitati se cer, care sunt acelea care nu mai au cautare si pentru care practic nu merita sa mai pregatim pe banda rulanta absolventi. Cifrele sunt ingrijoratoare si s-au acutizat de la an la an.”

Pregatirea pentru piata muncii ar trebui sa inceapa de pe bancile scolii pentru ca tinerii sa primeasca lectii si materii care sa le fie de ajutor si sa ii atraga.

„Inca de mici copii pot avea acces la materii care sa ii informeze incet incet despre ce ii asteapta si sa le dea posibilitatea sa descopere daca acele lucruri le se potrivesc sau nu. Exista si o tendinta din partea companiilor de a observa ca tinerii vin fara pregatirea necesara si multi dintre ei ii formeaza la locul de munca. Insa nu tot itmpul aceasta este o solutie si ar fi excelent daca nu ar trebui sa compensam atat de mult ani intregi de studiu in care tinerii se pregatesc pentru lucruri care nu ii ajuta cu absolut nimic la job.”

 

Puteti urmari interventia integrala incepand cu minutul 32 pe site-ul Digi24.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *