Programul kurzarbeit ar putea fi prelungit pana la 30 iunie 2021

Programul kurzarbeit ar putea fi prelungit pana la 30 iunie 2021

Programul kurzarbeit

Sursa: Pexels

 

Kurzarbeit ar putea fi prelungi pana la 30 iuie 2021, in contextul cresterii numarului de imbolnaviri cu noul coronavirus. Guvernul intentioneaza sa prelungeasca  programul pentru companii si PFA-urile afectate.

Programul Kurzarbeit este reglementat prin OUG 132 din 2020. Momentan se aplica pana la sfarsitul anului 2020. Cu toate acestea, potrivit HG nr.719/2020 programul ar putea fi prelungit pana la 30 iunie 2021.

Kurzarbeit este o masura de flexibilizare a pietei muncii prin care se reduce temporar activitatea firmelor din cauza instituirii starii de alerta sau de urgenta. In aceasta perioada angajatorii pot reduce timpul de lucru al angajatilor. Reducere poate fi de cel mult 50% din durata stabilita in contractul individual de munca (CIM).

Pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura primesc o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in CIM si salariul de baza brut aferent orelor de munca prestate. Acest ajutor vine in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Guvernul estimeaza ca circa 500.000 de angajati vor beneficia de kurzarbeit in prima jumatate a anului 2021.

In medie, indemnizatia de kurzarbeit platita de stat va fi de 1.125 de lei brut per beneficiar, in primele sase luni ale anului viitor, se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.

Va invitam sa cititi mai multe detalii pe site-ul Economica.net.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *