Rata somajului ramane ridicata in randul tinerilor

Rata somajului ramane ridicata in randul tinerilor

Somaj tehnic si kurzarbeit

Sursa: Pexels

Potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS) in Romania sunt peste 440 de mi de someri. Peste 5% dintre persoanele cuprinse cu varste intre 15 si 74 de ani nu au un loc de munca. Numarul somerilor este intr-o usoara scadere atat comparativ cu luna precedenta, cat si cu a aceeasi perioada a anului trecut. Cei mai multi dintre cei care nu au un loc de munca sunt barbati, rata somajului in randul acestora a depasit cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor.

Nivelul ridicat a ratei somajului se mentine in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Statistica arata ca doi din zece romani din aceasta categorie de varsta nu lucreaza desi la nivel national sunt disponibile peste 54 de mii de locuri de munca.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat in cadrul emisiunii Banii, azi de ce asistam la un numar atat de ridicat al somerilor in randul tinerilor.

Rata somajului la tineri

Rata somajului la tineri

Situatia nu este specifica doar Romaniei. Toata lumea occidentala se confrunta cu problema somajului ridicat, mai ales in randul tinerilor.

Referitor la integrarea tinerilor pe piata muncii, expertul in resurse umane a subliniat ca exista sanse foarte mari pentru ca piata muncii este foarte dinamica in acest moment.

Corina Diaconu ABC Human Capital

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital

Exista foarte multe locuri de munca atat pentru persoane cu experienta, cat si pentru tineri cu putina experienta sau care abia au terminat facultatea. Sunt intr-adevar anumite industrii care angajeaza cu predilectie absolventi, insa intreaga piata a muncii ofera pentru ei oportunitati. Ii sfatuiesc sa priveasca cu maturitate intreg procesul acesta si intreaga idee de cariera pentru ca angajatorii indiferent ca se raporteaza la tineri sau la persoane cu experienta au aceleasi asteptari in privinta atitutudinii, motivatiei si a modului in care oamenii se raporteaza la locul de munca.

Cand vine vorba de asteptarile tinerilor de la piata muncii, Corina Diaconu precizeaza ca noile generatii isi doresc foarte mult sa avanseze rapid.

Noile generatii isi doresc foarte mult sa avanseze rapid, nu au neaparat rabdarea necesara construirii unei cariere pas cu pas, au asteptari salariale destul de ridicate fara sa inteleaga ca este nevoie sa incepi de undeva, iar salariile de inceput nu sunt printre cele mai generoase. Nici ei nu vin cu niciun fel de experienta in companie, au in spate doar studiile pe care le-au facut. In general, disponibilitatea lor de invatare este destul de mare, sunt tineri capabili, insa trebuie sa aiba putina rabdare si sa inteleaga ca lucrurile nu se intampla peste noapte si ca este necesar sa ramai intr-o companie mai mult de 6 luni pentru a putea invata si pentru a-ti putea da seama daca este mediul potrivit pentru tine si daca poti creste in acea organizatie.

Va invitam sa urmariti interventia integrala in cadrul emisiunii Banii, azi pe site-ul Tvr Plus.

 

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *