Rolul leadershipului in organizatie si cum iti motivezi echipa

Rolul leadershipului in organizatie si cum iti motivezi echipa

Rolul leadershipului in organizatie

Sursa: Pexels

In practica organizationala, flexibilitatea, leadershipul si procesul decizional sunt pietre de temelie pentru succesul echipei. Organizatia este considerate un sistem, format dintr-un ansamblu de elemente care interactioneaza si se influenteaza reciproc. Necesitatea flexibilitatii organizationale de a se adapta la o lume in schimbare este bine inteleasa.

Pietele de astazi, cu viteza ridicata si branduri competitive, intilnesc obstacole si au nevoie sa se adapteze rapid pentru performa la niveluri ridicate. De aceea, organizatiile aleg si implementeaza actiuni potrivite care sa raspunda nevoilor si cerintelor organizationale.

,,Rolul leadershipului este de a crea mai multi lideri, nu mai multi urmaritori.” – Ralph Nader

Flexibilitatea reprezinta capacitatea organizationala de a se adapta rapid la schimbarile din mediul intern si extern. Procesul decizional este esential pentru orice organizatie, deoarece implica alegerea si implementarea unor actiuni care sa raspunda nevoilor si cerintelor organizationale. Flexibilitatea este esentiala in procesul decizional deoarece permite organizatiei sa raspunda rapid si eficient la oportunitati si amenintari intr-un mediu schimbator.

In demersul procesului decizional exista mai multi pasi pe care functiile managementului ii poate indeplini: functia de planificare, organizare, comanda, coordonare si control. In prima etapa a planificarii, este bine ca liderul si echipa lui sa cunoasca scopul si necesitatea planificarii. Este inteles si acceptat de comun acord sensul schimbarii? Deoarece indeplinirea obiectivelor depinde de aceste functii, fiecare component din ansamblu trebuie sa stie ce, cum, cand si cum sa faca.

Clarificarea obiectivelor pe termen lung si conditiile in care sunt acestea indeplinite, analiza schimbarilor din mediul extern, dar si factorii care pot intarzia transformarea deciziilor in rezultate, sunt indici care ii ajuta pe lideri sa faca fata schimbarii.

Este de la sine inteles ca fiecare sistem are o structura si ca dupa conturarea obiectivelor, intervine nevoia de formare a relatiilor ierarhice. Gruparea delimiteaza tipurile de activitati in functie de natura si complexitatea lor, ceea ce ajuta personalul sa isi realizeze obiectivele la un standard inalt. De asemenea, atat dorintele si atitudinile tuturor, cat comportamentul individual sau de grup conteaza foarte mult in luarea unei decizii. O echipa se consulta reciproc atunci cand isi incepe misiunea, deoarece angajatii trebuie consultati si indrumati sa isi execute sarcinile cat mai bine.

Un leadership autentic implica mobilizarea si motivarea membrilor echipei in directia potrivita si indrumaarea in luarea deciziilor intelepte, tinand cont de viziunea organizatiei si de nevoile echipei, pe de alta parte. De asemenea, un lider bun va comunica clar si deschis deciziile luate, astfel incat echipa sa fie motivata si inspirata. Procesul decizional poate fi imbunatatit de catre lider prin crearea unui climat de incredere si sprijin, ceea ce satisfice nevoia de apartenenta. In plus, un lider care incurajeaza participarea activa a membrilor echipei in procesul decizional poate incuraja diversitatea de idei, conducand astfel la decizii informate si corecte.

Care sunt factorii importanti care definesc sistemul organizational?

Claritatea si structura: Definirea ierarhiei organizationale ofera claritate si structura cand vorbim despre liniile de autoritate. Angajatii trebuie sa cunoasca foarte bine sensul rolului lor in organizatie, cum functioneaza organizatia si care sunt strategiile la nivel de echipa.
Siguranta si stabilitate: Ierarhia ofera un sentiment de siguranta si stabilitate, ceea ce responsabilzieaza angajatii sa adopte decizii corecte, sa isi coordoneze activitatile si sa gestioneze conflictele. Angajatii stiu cui sa se adreseze in cazul in care intervin conflicte, iar incertitudinea si anxietatea este diminuata.
Motivatie si directie: Un cadru clar de raportare si un sistem care motiveaza angajatii este foarte eficient, iar angajatii isi cunosc obiectivele si directia.
Distribuirea echitabila a responsabilitatilor: Pentru o coordonare si colaborare eficienta in cadrul echipei, fiecare nivel al ierarhiei detine sarcini si responsabilitatile adecvate.
Autoritate si putere: O ierarhie organizationala confer autoritate si putere de decizie. Acest lucru este important in procesul decizional, delegarea sarcinilor si rezolvarea conflictelor decizionale. Din punct de vedere psihologic, autoritatea ofera un sentiment de influenta si control asupra mediului organizational.

Desi ierarhia organizationala detine in sine o functie de structura si claritate, este important sa existe si flexibilitate. Flexibilitatea permite adaptarea la conditiile schimbatoare ale mediului. Intr-o organizatie flexibila, ierarhia poate fi mai putin rigida, permitand angajatilor sa isi asume mai multe roluri si sa colaboreze.

Pe de alta parte, ierarhia joaca un rol important in procesul decizional, deoarece atribuie autoritate in sistemul organizatiei. Deciziile importante pot fi adoptate la niveluri superioare ale ierarhiei, in timp ce cele minore pot fi delegate la niveluri inferioare. Cu toate acestea, este important ca procesul decizional sa fie flexibil si sa permita feedback si implicare de la diferite niveluri ierarhice.

 

Autor Articol: Simona Iancu, Recruitment Analyst ABC Human Capital

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *