Romani de succes in afara granitelor tarii – Diana Balanescu – Marketing Manager Middle East Ecco Shoes

Romani de succes in afara granitelor tarii

Diana Balanescu – Marketing Manager Middle East Ecco Shoes

Deoarece plecarea din sau ramanerea in Romania este un subiect fierbinte in randul concetatenilor nostri in ultimii ani, am decis sa incepem o noua serie de interviuri cu romani care lucreaza in strainatate. In urma acestor interviuri speram sa ne facem o idee mai buna despre cum este sa lucrezi in afara granitelor, care sunt obstacolele peste care romanii trec, cum se compara munca in afara cu cea de aici si cum am putea ajunge sa facem asta, in cazul in care ne-am decis sa o facem.

Continuam seria de interviuri cu Diana Balanescu, Marketing Manager Middle East la Ecco Shoes in Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Diana Balanescu

1. Spune-ne, te rog, ce si unde lucrezi acum?

Momentan conduc departamentul de Marketing pe Orientul Mijlociu pentru ECCO, compania daneza de incaltaminte si accesorii.

2. Ce experienta de lucru ai?

Dupa experienta din Romania din timpul facultatii, in Olanda am urmat un program de intership in Marketing Intelligence la sediul central al companiei Philips din Amsterdam, in cadrul diviziei Personal Care. De aici am fost recomendata pentru primul rol de marketing la ECCO. Au urmat diverse promovari in biroul din Amsterdam, ultima fiind acum un an pentru rolul curent din Dubai.

3. Povesteste-ne un pic despre experienta ta din Olanda.

Am decis initial sa ma mut in Amsterdam pentru a urma un master in strategie de marketing la UVA (University of Amsterdam). Dupa programul de master amcontinuat sa lucrez in Olanda pentru a capata experienta internationala sia beneficiia nu doar de mediul cultural olandez, dar si cel de business.
In tot acest timp, am colaborat si m-am imprietenit cu oameni din zeci de tari, am avut oportunitatea de a calatori in multiple orase din Europa si nu numai, si m-am alaturat unei organizatii cu prezenta la nivel international de tineri profesionisti romani numita GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals). Toate aceastea mi-au deschis si mai mult apetitul pentru multiculturalism si conceptul de expat si am simtit nevoia dupa un timp de a incerca si altceva, motiv pentru care am inceput
sa cochetez cu idea de Dubai.

4. Cum ai ajuns sa lucrezi in Dubai?

Rolul din Dubai a facut parte din planul de dezvolare in cariera pe care l-am avut in cadrul firmei ECCO. Atunci cand persoana pe care am inlocuit-o s-a decis sa demisioneze, m-a recomendat ca si succesoare. La acel moment deja interactionasem cu actualul meu sef pentru varii alte proiecte, asa ca nu a mai fost nevoie decat de o conversatie informala pentru a primi oferta.

5. Ce dificultati ai intampinat in gasirea unui loc de munca in Olanda? Dar in Dubai?

In Olanda a fost facil sa intru pe piata muncii prin Internship-ul de la Philips si de acolo sa continuu la ECCO prin recomandarea unei colege care lucrase pentru ECCO inainte sa ajunga la Philips. Iar in Dubai a fost un transfer intern in cadrul ECCO de la sediul regional din Amsterdam la cel pentru Orientul Mijlociu.

Insa, cazul meu consider ca a fost unul norocos si nu o regula. Am avut prieteni care au trecut prin multe aplicatii si interviuri pana au reusit sa isi gaseasca un serviciu in Olanda, mai ales din cauza permisului de munca inca necesar inainte de 2014, care insemna un cost semnificativ si un proces lung si laborios de aplicare atat pentru companii, cat si pentru candidati.

In Dubai, desi obtinerea vizei si a permisului de munca sunt iarasi costisitoare si necesita mult timp, companiile sunt mult mai dispuse sa angajeze profesionisti din afara Emiratelor Arabe Unite deoarece comunitatea de expati este extrem de vasta si diversa, iar abilitatile candidatilor straini sunt foarte apreciate si de multe ori lipsesc la nivel local.

6. Marketing Manager Middle East la Ecco Shoes. Sunt cuvinte care aduc cu ele multa responsabilitate. Cum este viata ta acum, in Dubai?

M-a pasionat de multi ani cultura araba si mi-am dorit sa traiesc printre ei pentru a-i intelege cu adevarat. Am cunoscut multi oameni din Orientul Mijlociu si nu numai in ultimul an, toti fiind extrem de primitori, mandri si dornici sa-ti impartaseasca povestile lor de viata uneori parca desprinse dintr-un film. Asa ca pe langa a avea vara pe tot parcursul anului si un ritm de dezvoltare si inovatie foarte alert, cel mai mare castig al traiului in Dubai mi se pare multiculturalismul aproape dus la extrem. Cand sunt intr-o sala de sedinte sau la o cina cu prietenii si ma uit in jur, rareori pot gasi 2 oameni din aceeasi tara, o imagine
demna de o campanie ONU.

7. Cum se desfasoara o zi de munca obisnuita?

Calatoresc destul de mult, lucrez cu oameni din peste 15 tari si proiecte diverse, asa ca mi-e greu sa definesc ło zi de munca obisnuita. Pe scurt, cand sunt in biroul din Dubai lucrez la strategia de marketing si campaniile aferente pentru Orientul Mijlociu sau contribui la vanzarea colectiilor noi catre partenerii cu care colaboram in fiecare tara din regiune. In timpul vizitelor la sediile locale din Kuwait, Arabia Saudita, Iran sau Turcia planific lansarea urmatozului sezon cu echipele din tarile respective, vizitez magazinele pentru a primi feedback din partea consumatorilor si a verifica daca toate standardele brand-ului sunt respectate. Nu in ultimul rand, ofer sesiuni de training pe diverse teme personalului din magazine.

8. Cum este cultura organizationala din compania in care lucrezi in momentul de fata?

Echipa ECCO din Dubai este una relativ mica, cu provenienta din aproape 10 tari, asa ca interactiunile dintre membri sunt directe si facile la orice nivel, inclusiv cu Directorul General. Atmosfera este informala si colaboram tot timpul cu mai toate ariile de business de care ne ocupam pentru ca proiectele sa fie duse la bun sfarsit in timp util.

9. Cum se compara aceasta cu cele din companiile din Romania in care ai lucrat?

Cultura organizationala din ECCO este mai relaxata si mai putin ierarhica decat cele din Romania cu care am avut de-a face. Mediul de lucru este multicultural, ai sansa unei experiente de lucru internationale deoarece te poti muta la orice sediu local sau regional al companiei din lume, si poti avea de multe ori o mai mare responsabilitate decat in Romania deoarace de obicei ajungi sa colaborezi cu echipe din tari multiple.

10. Care sunt diferentele pe care le-ai observant intre modul de lucru din Romania vs. Olanda? Dar dintre Romania si Dubai?

In Olanda oamenii sunt foarte directi. Cand vine vorba de luat decizii se pune mult accent pe cercetare, motiv pentru care si sistemul de educatie este construit in jurul acestei practici. In plus, exista un echilibru bine stabilit intre viata profesionala si cea persoanala.
In Dubai totul se negociaza deoarece comertul este o componenta importanta a culturii arabe. Oamenii cu care lucrezi sunt adesea temperamentali si pasionati de afaceea pe care o conduc, asa ca e nevoie de multa diplomatie si o intelegere profunda a diferentelor culturale.

11. Cum sunt romanii priviti pe piata muncii din Olanda? Dar din Dubai?

Atat in Olanda, cat si in Emiratele Unite Arabe, comunitatea de romani nu este atat de mare ca in unele tari din Sudul Europei. Asa ca nu exista prejudecati la adresa noastra, iar Romania, mai ales in Dubai, este privita ca o tara oarecum exotica. Exista multa deschidere din partea firmelor locale, din nou, cu precadere in Dubai, si este relativ usor sa te integrezi. Mai mult, din experienta mea, toate companiile care au angajat romani cu studii superioare, au avut mereu cuvinte de lauda la adresa lor.

12. Sunt multi tineri romani care se uita cu admiratie catre tine. Ce sfaturi le-ai oferi celor care se gandesc sa lucreze in Olanda si/sau in Dubai?

Amsterdam si Dubai sunt la poli opusi din orice punct de vedere, incepand cu vremea, continuand cu marimea orasului si stilul de viata, iar lista poate continua la nesfarsit. Singurul lucru pe care il au in comun este mediul extrem de international pe care il ofera. Asa ca indiferent unde si-ar dori cineva sa ajunga, i-as stafui sa se intereseze foarte bine ce presupune a locui in acel oras, care sunt costurile vietii, care este procesul de obtinere a vizei, ce oportuniti le ofera compania cu care urmeaza sa lucreze, care este cultura lor organizationala si cum se raporteaza oferta la standarul pietei. Mai mult decat orice, sa se gandeasca daca ii pasioneaza si sunt dispusi sa lucreze si sa traiasca intr-un mediu international in care trebuie sa respecte si sa relationeze zi de zi cu o multime de culturi care uneori poate nu au nimic in comun cu a noastra.
Pe mine personal ma motiveaza nespus acest lucru, imi confera energie pozitiva zi de zi si ma dezvolta personal in fiecare clipa. Nu pot decat sa recomand din toata inima experienta de a trai si a lucra o perioada intr-o tara straina atata timp cat decizia este luata in cunostinta de cauza si pentru motivele corecte. Deschiderea personala si profesionala pe care ti le poate oferi sunt unice, insa nu ar trebui sa uitam niciodata de unde am venit si sa fim ambasadorii Romaniei in comunitatile din care facem parte.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *