Romani de succes in afara granitelor tarii – Ana Maria Andrisoaei – Corporate Recruiter Monsanto Company
Deoarece plecarea din sau ramanerea in Romania este un subiect fierbinte in randul concetatenilor nostri in ultimii ani, am decis sa incepem o noua serie de interviuri cu romani care lucreaza in strainatate. In urma acestor interviuri speram sa ne facem o idee mai buna despre cum este sa lucrezi in afara granitelor, care sunt obstacolele peste care romanii trec, cum se compara munca in afara cu cea de aici si cum am putea ajunge sa facem asta, in cazul in care ne-am decis sa o facem.
Primul nostru interviu este cu Ana Maria Andrisoaei, Corporate Recruiter la Monsanto Company in Amsterdam, Olanda.
1. Spune-ne, te rog, ce si unde lucrezi acum?
In prezent sunt noul recruiter pentru Monsanto, in Amsterdam, Olanda.
2. Ce experienta de lucru ai?
Am lucrat in Romania foarte putin (5 luni) si momentam am 6 ani experienta de lucru in HR- ul olandez. Am lucrat pentru companii ca Staples, Eurojust si Sandvik, unde am crescut de la HR Adminstrator si Assistant, la HR Specialist, HR Advisor, iar in prezent sunt Corporate Recruiter.
3. Cum ai ajuns sa lucrezi in Olanda?
M-am decis ca Olanda e tara unde vreau sa studiez in urma cu 7 ani, iar dupa ce am terminat master-ul in Business Studies la University of Amsterdam am ales sa raman pentru ca mi se pare ca m-am putut adapta foarte usor la cultura olandeza.
4. Ce dificultati ai intampinat in gasirea unui loc de munca in Olanda?
Am inceput imediat dupa terminarea masterului ca HRIS Administrator, pentru ca mi-a fost foarte greu sa gasesc ceva de lucru in HR, fara experienta si fara sa vorbesc limba locala. Astfel ca joburi la care sa pot aplica, dupa terminarea masterului, erau foarte limitate ca numar. Cred ca in special in domeniul HR este important sa vorbesti fluent limba locala.
5. Cum este cultura organizationala din compania in care lucrezi in momentul de fata?
Pot spune perfecta? Imi plac foarte mult oamenii cu care lucrez. Cred ca echipa de recrutare din fac parte a facut o treaba foarte buna reusind sa angajeze oameni cu care se poate lucre foarte usor. Se pune foarte mult accent pe networking si pe implicarea tuturor cand se ia o decizie. Nu se pune accent pe ierarhie si pe titluri, asa ca toti cei ce au in subordine echipe, nu au functii de manager/ director sau VP, ci toti sunt numiti “Lead”.
6. Cum se compara aceasta cu cele din companiile din Romania in care ai lucrat?
Pentru ca am lucrat foarte putin in Romania, nu as putea comenta, dar pentru ca am foarte multi prieteni acasa am o idee despre cum merg lucrurile in Bucuresti.
7. Care sunt diferentele pe care le-ai observant intre modul de lucru din Romania vs. Olanda?
Cred ca in Olanda oamenii lucreaza mult mai structurat, de asta cred ca si reusesc sa isi mentina un balans sanatos intre viata de birou si cea personala. “Rup usa la 5 pm” – si daca te uiti prin oras traficul incepe se sa aglomereze in jur de 5pm – atat la masini cat si la biciclete. Olandezii tind sa creada ca daca faci prea multe ore suplimentare, nu esti eficient, asa ca nu este intodeauna privit intr-un mod pozitiv daca stai in birou dupa program. Olandezii sunt foarte corecti si onesti si promovarea in cadrul companiilor se face pe baza de merit. Regulile se respecta intotdeauna. Perceptia mea este ca peste 70% din femei lucreaza part time aici.
8. Cum se desfasoara o zi de munca obisnuita?
Pentru ca acum sunt recruiter, particip in mult mai multe sedinte si interviuri decat la joburile anterioare. De asemenea, participam la targuri de joburi pentru a ne promova compania, dar si pentru a angaja noi colegi. Lucram si la relatiile cu universitatile de unde ne recrutam angajatii pentru pozitiile un pic mai junior. In principiu, comunic foarte mult fie la telefon sau pe e-mail cu multi colegi aflati peste tot in lume (Belgia, Franta, Ungaria, Elvetia, America, etc.) incat ai impresia ca nu exista distanta intre noi; dar si cu candidatii ce participa la interviuri.
9. Cum recrutezi personalul pentru compania la care lucrezi?
Fac headhunting activ si pasiv.
10. Ce metode de recrutare folosesti si ce metode ai mai folosit in trecut?
In recrutare folosesc Linkedin, sectiunea de cariere de pe site-ul companie si agentii de recrutare externe. In trecut am mai folosit indeed.nl si qandidate.com.
Consider, insa, ca orice activitate poate fi o oportunitate de a gasi noi colegi: cele mai neobisnuite locuri unde I pitched Monsanto au fost: in tren si la o petrecere pentru un nou nascut.
11. Cum sunt romanii priviti pe piata muncii din Olanda?
Cred ca olandezii sunt mai putin rasisti (sau sunt mai discreti in privinta asta) si consider ca nu conteaza de unde provii, atata timp cat esti foarte bun in ceea ce faci.
12. Ce sfaturi ai oferi unui roman care se gandeste sa lucreze in Olanda?
Daca esti serios, structurat, organizat si muncitor, atunci vino! 🙂