România, campioana Europei la ore muncite, dar codașa salariilor minime

România, campioana Europei la ore muncite, dar codașa salariilor minime

Romanii campioni la ore muncite în Europa

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, România se află pe primele locuri în clasamentul țărilor europene în ceea ce privește numărul de ore lucrate săptămânal, dar pe ultimele locuri în privința salariului minim pe economie. Datele arată că românii muncesc în medie 39,5 ore pe săptămână, depășind majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Doar grecii muncesc mai mult, în timp ce angajații olandezi au cea mai scurtă săptămână de lucru, cu 32,2 ore.

Discrepanța între numărul de ore lucrate și nivelul salariilor este evidentă. România se numără printre țările cu cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, sub 1.000 de euro pe lună.

Sociologul Bogdan Voicu de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții explică acest fenomen:

„În momentul în care avem multe ore lucrate știm că e vorba despre meserii mai puțin tehnologizate, mai puțin productive și care cer un nivel de educație mai redus.”

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital,  a explicat pentru TVR Info ca este necesară o regândire fundamentală a pieței muncii din România.

„Știm să fim eficienți. Important ar fi să atragem cât mai multe investiții străine, să perfecționăm cumva sistemul de învățământ pe care să îl adaptăm la nevoile economiei. Observăm că inteligența artificială desființează anumite locuri de muncă, creează anumite locuri de muncă, însă sistemul de învățământ rămâne cu accent pe materiile care nu se vor mai potrivi.”

În prezent, unul din trei angajați din România este plătit cu salariul minim pe economie, subliniind necesitatea unor schimbări majore în politica economică și educațională a țării.

Puteti urmari materialul integral pe site-ul tvrinfo.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *