Romania se confrunta cu lipsa de forta de munca in sanatate si IT

Romania se confrunta cu lipsa de forta de munca in sanatate si IT

Romania se confrunta cu o lispa a fortei de munca, in special in domenii precum sanatate si IT. Multi romani calificati pleaca in strainatate pe salarii mai mari. Desi anul trecut a fost un an recor dcu peste 400 de mii de posturi disponibile, anul acesta lucrurile par sa se schimbe radical pe piata muncii.

O analiza Economedia arata ca ritmul angajarilor va incetini, iar companiile vor acorda mai multa atentie personalului existent. Acelasi studiu arata ca cei mai multi specialisti lipsesc din domenii precum IT si sanatate. Cele mai multe oferte de angajare sunt in vanzari, tehnologia informatiei sau inginerie.

Printre cele mai cautate joburi in 2022 se numara cele de inginer, contabil sau sofer cu salarii care incep de la cateva sute de euro si pot ajunge la cateva mii de euro, in functie de pregatirea profesionala.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat in cadrul jurnalului Digi24 despre schimbarile la care ne putem astepta pe piata muncii in 2023.

” Apreciem ca anul 2023 va fi un an in care companiile vor face multe angajari, asa cum a fost in 2022, doar inceputul de an avand o usoara incetinire. Anul trecut a fost marcat pe langa o multitudine de joburi de o lipsa acuta de specialisti. Ea va continua si in acest an tocmai de aceea companiile incearca sa apeleze la strategii noi, fie sa ii motiveze pe oameni sa ramane in companie, fie sa incerce sa le acorde noi atributii, fie sa incerce sa ii mute de pe o pozitie pe alta cu acordul acestora, asa-numitul fenomen quiet hiring,” a explicat Corina Diaconu.

Va invitam sa urmariti interventia integrala pe Digi24 incepand cu minutul 10.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *