Romania trebuie sa modifice Codul Muncii pana la data de 1 august 2022

Romania trebuie sa modifice Codul Muncii pana la data de 1 august 2022

Corina Diaconu interventie Digi24

Sursa: Digi24

Romania trebuie sa modifice Codul Muncii pana la data de 1 august 2022, potrivit unei directive europene pentru a evita procedura de infringement. Angajatorii vor fi obligati sa furnizeze in scris mai multe informatii decat in prezent despre raporturile de munca sau sa scada perioada de proba a angajatilor.

Multe dintre aceste schimbari se refera la obligatii pentru angajatori de a furniza in scris mai multe informatii decat in prezent despre raporturile de munca. De exemplu, daca nu exista un loc de munca fix sau principal trebuie precizat ca angajatul are divere locuri de desfasurare a activitatii. O alta obligatie pentru angajator este sa stabileasca o perioada de proba ce nu poate depasi 6 luni. In prezent, Codul Muncii prevede perioade de proba intre 60 si 120 de zile. Angajatorii vor trebui sa prezinte si conditiile perioadei de proba. De asemenea, mai exista si prevederi pentru angajat in ceea ce priveste concedierea si au dreptul la protectie.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a oferit mai multe detalii despre toate aceste schimbari in cadrul jurnalului Digi24.

„O parte dintre aceste schimbari  nu sunt neaparat schimbari pentru ca ele se regasesc deja in legislatia actuala. Referitor la perioada de proba, in acest moment avem 6 luni de proba maxim pentru functiile de conducere si de asemenea 90 de zile pentru functiile de executie. Deci, nu depasim cele 6 luni pe care le-ar dori Uniunea Europeana,” a precizat expertul in resurse umane.

„Unele modificari au fost generate si de schimbarile din pandemie, mai ales pentru cei care actioneaza ca freelanceri sau lucreaza de acasa nu au neaparat un loc de munca fix. Aici legislatia trebuie ajustata pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori,” subliniaza Corina Diaconu.

Unele dintre aceste schimbari ii vizeaza pe angajatii care considera ca au fost concediati pe nedrept, acestia pot cere angajatorului sa prezinte motive intemeiate cand vine vorba despre o astfel de decizie.

„Acesta este  un aspect care se regaseste in acest moment in prevederile Codului Muncii astfel incat nu putem face o concediere decat din motive intemeiate, exista cercetari disciplinare care sunt prealabile unei eventuale concedieri din motive care tin de angajat. Ca atare, ele deja sunt prevazute si angajatii au dreptul sa ceara sa se suspende o astfel de decizie daca au motive.”

Perioada pandemiei a dus la schimbari de obiceiuri atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, foarte multi dintre acestia dorind sa continue munca de acasa.

„In continuare ne confruntam cu aceasta situatia in piata muncii. Anumite companii s-au intors cu totul la serviciu si angajatii par a fi multumiti de lucrul acesta, pe de alta parte sunt si acei angajati care doresc in continuare sa lucreze de acasa sau sa aiba un program hibrid. Cred ca toate aceste modificari vin tocmai in ideea de a avea o situatie reglementata pentru fiecare dintre aceste cazuri, atat pentru cei care lucreaza full time de la birou, cat si pentru cei care lucreaza remote sau sunt freelanceri astfel incat totul sa fie reglmentat foarte clar,” a explicat Corina Diaconu.

Puteti urmari interventia integrala in cadrul jurnalului Digi24 incepand cu minutul 15:10.

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *