Romanii au depus peste 12,6 milioane CV-uri in 2021

Romanii au depus peste 12,6 milioane CV-uri in 2021

Corina Diaconu

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital

Schimbarea locului de munca a fost una dintre prioritatile romanilor in 2021 daca ne uitam la datele inregistrate de platformele de recrutare. Una dintre cele mai cunoscute astfel de platforme a intregistrat 12,6 milioane de CV-uri, cu 34% mai mult decat perioada pre-pandemie.

Cei mai multi candidati dornici de o schimbare se afla in Bucuresti, de unde au fost depuse peste un sfert dintre CV-uri. Marile centre universitare precum Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov au cumulat aproape 19% din numarul total. Pe de alta parte, a scazut foarte mult interesul candidatilor pentru joburi in strainatate, doar 1% din totalul aplicarilor au fost pentru pozitiile disponibile in afara tarii.

Tinerii cu varste intre 25 si 35 de ani au fost cei mai activi, urmati de cei care au vrut sa se angajeze pentru prima data.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a oferit mai multe detalii pentru Digi24 despre cum va arata piata muncii din Romania in 2022.

„2022 va fi un an provocator, cel putin din punct de vedere al pietei muncii pentru ca va continua in primul rand lupta acerba pentru atragerea celor mai buni oameni in companie si ne asteptam de asemenea sa creasca rata de fluctuatie din echipe, fiind totodata o presiune foarte mare pe bugetele salariale,” a precizat expertul in resurse umane.

Domeniile cele mai cautate au fost: retail, prestari servicii, call-center, IT-telecom, dar si domeniul bancar. In schimb, cel mai scazut interes a fost inregistrat de industria textila, asigurari si educatie/training.

„Preferintele candidatilor sunt raportate de cele mai multe ori la salariu, pe de o parte si pe de alta parte la acele industrii care si-au dovedit stabilitatea chiar si in perioada pandemica. Am observat ca in retail lucrurile au continuat sa functioneze, desi in alte domenii se faceau disponibilizari sau chiar taieri salariate.”

„In 2021 candidatii au avut din nou posibilitatea de a face o schimbare pentru ca si-au dorit-o ei. Nu a mai fost impusa nici de scaderi salariale, nici de disponibilizari din anumite domenii si in felul acesta s-a explicat cresterea foarte mare de aplicari din partea lor. In 2021 s-au facut angajari in toate domeniile de activitate, nu am mai avut neaparat domenii vedeta. Companiile si-au dat seama ca pot functiona si intr-un context pandemic si atunci au avut curaj sa faca angajari, ca atare peste tot au fost locuri de munca disponibile si candidatii au avut unde aplica.”

Va invitam sa urmariti interventia integrala in cadrul jurnalului Digi24 de la ora 12:18

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.