Salarii minime adecvate in toate statele membre UE

Comisia Europeana propune salarii minime adecvate in UE

Salarii minime adecvate

Sursa: Pexels

 

Comisia Europeana propune salarii minime adecvate in toate statele membre UE. Astfel, executivul a propus standarde si reguli pentru stabilirea unor salarii minime. Obiectivul este de a reduce inegalitatea salariilor, a creste stimulentele pentru a muncii si a ajuta la sustinerea cererii interne.

Propunerea stabileste standarde comune pentru toate tarile UE, dar nu si un nivel al salariului minim adecvat.

Masura vine in contextul in care pandemia de coronavirus a afectat cel mai puternic sectoare care platesc salarii minime. Angajatii din domenii precum cel de retail, turism, HORECA,  ingrijire personala si curatenie au fost cei mai afectati.

Propunerea Comisiei Europene va trebui negociata cu guvernele statelor membre si Parlamentul European. Aceasta nu obliga statele sa introduca un salariu minim legal si nici nu stabileste un nivel minim pentru salarii minime adecvate.

„Directiva propusa creeaza un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate si a favoriza accesul muncitorilor la protectia oferita de salariul minim in UE. Ea nu obliga statele membre sa introduca un salariu minim legal si nici nu fixeaza un nivel comun al salariului minim”, subliniaza Comisia Europeana.

Un salariu inim exista in toate statele membre UE. In 21 de state membre exista un salariu minim legal stabilit de guvern. Pe de alta parte, in sase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia) angajatii au un cuvant mai puternic. In aceste tari salariul minim este stabilit in negocierile colective dintre angajatori si sindicate.

Va invitam sa cititi mai multe detalii pe site-ul Agerpres.ro.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *