Saptamana de lucru de 4 zile: Beneficii si dezavantaje
Saptamana de lucru de 4 zile: Beneficii si dezavantaje
Criza sanitara pe care inca o traversam a modificat semnificativ atat modul in care muncim, cat si locul din care ne desfasuram activitatea. Desi saptamana de munca de patru zile s-a dovedit un succes rasunator in state precum Islanda sau Spania, suntem cu totii de acord ca modelul s-ar plia greu in alte tari.
Beneficiile asteptate ale unei saptamani de patru zile, dintre care multe sunt sustinute de cercetari internationale, sunt multiple. Acestea variaza de la imbunatatirea starii de sanatate si a bunastarii, a motivatiei si angajamentului sporit al lucratorilor, a productivitatii crescute, a somajului redus si, eventual, a emisiilor de carbon chiar mai mici.
Sustinuta de guvernele din intreaga lume, dar si de catre jucatorii mari din business ca fiind un posibil raspuns la trauma psihica si chiar si economica, saptamana de lucru de patru zile este un subiect care necesita o analiza mai profunda daca ne referim implementarea acesteia. Un astfel de model nu este lipsit de provocari.
In Marea Britanie, schema este prezentata cel mai frecvent ca o saptamana de lucru de patru zile, 32 de ore, fara nicio reducere a salariului. Specificul si practicile raman deschise deliberarii si, pe masura ce interesul pentru idee continua sa infloreasca, se vor pune in dezbatere mai multe discutii cu privire la un sistem de lucru redus.
Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Wall-Street.ro