Tot mai multi romani sunt interesati de joburi sezoniere
Tot mai multi romani sunt interesati de joburi sezoniere
Sezonul de iarna creeaza noi locuri de munca – de la promoter, ambalator, la decorator de vitrine si alte posturi din comert. In jur de 1800 de noi joburi de sezon au fost publicate pe una dintre platformele de angajari din Romania. Salariul mediu net lunar pentru cei care se angajeaza sezonier este de 2800 de lei.
Salariile pentru aceste joburi pornesc de la 2000 lei net/luna pentru un ambalator pana la 5500-8000 de lei pentru un brand manager din domeniul comertului. Romanii par interesati de aceste joburi de sezon, cea mai cunoscuta platforma de angajari raportand peste 55 000 de aplicari in ultima luna.
Pe de alta parte, tot mai multi muncitori din strainatate vin sa acopere deficitul de forta de munca din Romania. Potrivit INS, peste 45 000 de locuri de munca erau vacante in prima parte a acestui an, o crestere de 16% fata de anul 2021. Majoritatea lucratorilor straini lucreaza in constructii (40%), in timp ce in servicii sunt angajati 14%, iar in logistica si transport, 11%.
Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, discutat despre aceasta situatie in cadrul jurnalului Digi 24.
„In cea mai mare parte joburile de sezon vizeaza candidati din segmentul entry-level, lucru reflectat si in salariile oferite. Sectoarele acestea sunt in general puternic influentate de sezonalitate, varfurile sunt inregistrate vara si iarna inaintea sarbatorilor. Tinerii chiar sunt interesati de un castig in plus in aceasta perioada,” a explicat specialistul in resurse umane.
Unul dintre motivele pentru care joburile pentru care exista deficit nu prezinta interes si in restul anului este faptul ca multi dintre cei care aplica sunt studenti.
„In general cei care lucreaza in perioada de sezon sunt studenti cu precadere, ca atare isi permit in perioadele in perioadele care se suprapun fie cu vacantele, fie cu o perioada mai putin incarcata la scoala sa lucreze. Ulterior, dupa ce termina facultatea multi opteaza pentru un master, o parte dintre ei doresc si sa lucreze, altii continua sa ramana acasa ajutati de parinti pana cand isi finalizeaza studiile,”a mai precizat Corina Diaconu.
Puteti urmari interventia integrala pe site-ul Digi24 incepand cu minutul 31.