Tot mai multi romani isi doresc sa lucreze de acasa – Cerere record de joburi remote

Tot mai multi romani isi doresc sa lucreze de acasa – Cerere record de joburi remote

Tot mai multi romani vor sa lucreze remote

Sursa: Digi24

Tot mai multi romani isi doresc sa lucreze de acasa, peste 12% din numarul total al celor care au aplicat pentru joburi anul acesta au cautat un loc de munca remote, arata datele publicate de o platforma de recrutare online. Potrivit studiului, oferta de locuri de munca este mult mai mare decat cererea.

Reintrarea companiilor intr-un ritm similar celui din 2019 a dus la o crestere imediata si neasteptat de mare a numarului de locuri de munca disponibile in piata. Astfel, au fost postate cu 50% mai multe joburi decat primele 6 luni ale anului trecut si cu aproape 10% mai mult fata de 2019.

Cu toate ca numarul joburilor disponibile a crescut atat de mult, numarul aplicarilor nu a punctat cresteri. Specialistii spun ca piata a ajuns intr-un punct in care exista o disproportie intre nevoia de personal si numarul de candidati disponibili. Fara de anul trecut, numarul aplicarilor a scazut cu aproximativ 30%.  Cu toate acestea, se inregistreaza un numar record de aplicari pentru joburile remote. Ponderea a ajuns la 12% din numarul aplicarilor totale, fata de 2019 in care valoarea inregistrata a fost 1,3%.

Cele mai cautate domenii in primele sase luni au fost in retail, call center, servicii, IT si banking. Peste jumatate din totalul numarului de aplicari au venit din partea celor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat despre tendintele din piata muncii in cadrul jurnalului Digi24.

„Cererea de joburi remote se explica si prin faptul ca oamenii au descoperit in acest moment ca pot sa munceasca de oriunde. Pandemia ne-a arata ca putem lucra remote si o putem face cu rezultate foarte bune. Ca atare, putem sa folosim si de acum incolo aceasta modalitate de lucru desi acum nu mai are un caracter impus, obligatoriu, ci poate fi folosita ca  o facilitate sau ca o deschidere din partea companiei catre modalitati alternative de lucru,” a explicat specialistul in resurse umane.

In ceea ce priveste deschiderea companiilor catre posibilitatea de a lucra de acasa, exista mai multe abordari.

„In continuare avem organizatii care au pastrat modul de lucru hibrid, multe dintre ele chiar remote, insa in acelasi timp intalnim in piata multe companii care au revenit la modul clasic de lucru, de dinainte de lucru, cu prezenta fizica la birou,” a adaugat specialistul.

Domeniile in care a crescut nevoia de personal sunt foarte variate.

„In aceasta perioada se cauta locuri de munca in toate domeniile de activitate. Sunt foarte multe joburi in retail, in logistica, au revenit in forta zonele Horeca si turism care sunt in plin sezon si care trebuie sa obtina un randament mare intr-un termen scurt, mai ales ca inca se recupereaza dupa cei doi ani de pandemie in care au fost afectate puternic,” a mai precizat Corina Diaconu.

In acest moment, oferta de joburi depaseste cererea existenta pe piata muncii.

„Din nefericire, aplicarile sunt mult sub asteptari si piata a revenit in acel punct in care  din nou avem o disproportie intre nevoia de personal existenta si numarul de candidati disponibili. Ei sunt din ce in ce mai greu de atras, exista intr-adevar o oferta mult peste numarul de candidati din piata si mai mult decat atat isi doresc sa fie convinsi cu argumente solide sa faca o schimbare de job,”puncteaza Managing Directorul ABC Human Capital.

„Aspectul financiar este in continuare important, insa nu mai primeaza. Intalnim foarte multe situatii in care nici nu ajungem sa negociem oferta financiara si sa vedem daca ea este sub ceea ce asteapta candidatul pentru ca ne lovim de alte solicitari din partea lor sau de o lipsa de interes in a schimba jobul. Doar sondeaza piata, vad ce oferte exista insa nu sunt realmente interesati sa schimbe actualul loc de munca”, a mai declarat pentru Digi24 Corina Diaconu.

Va invitam sa urmariti interventia integrala pe site-ul Digi24 incepand cu minutul 08:00.

 

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.