Unul din patru tineri din Romania nu invata si nu munceste

Unul din patru tineri din Romania nu invata si nu munceste

Unu din patru tineri nu munceste si nu invata

Sursa: Digi24

Unul din patru tineri din Romania nu invata si nu munceste, potrivit INS. Doar o treime dintre elevii care urmeaza o scoala profesionala se angajeaza acolo unde au facut practica, in timp ce restul absolventilor se angajeaza in strainatate pe salarii mult mai mari, intra in randul somerilor sau sunt intretinuti de parinti.

Peste 24 de mii de tineri au terminat anul trecut studiile unei scoli profesionale, un numar prea mic comparativ cu cererea din partea companiilor. Angajatorii sunt dispusi sa plateasca chiar si tineri a caror pregatire nu este la zi. Cu toate acestea, tinerii nu pot fi obligati sa se angajeze la firma care le-a platit studiile pentru ca s-ar incalca libertatea de miscare in spatiul european.

Corina Diaconu, Managing Director al agentiei de recrutare, headhunting si servicii de executive search ABC Human Capital, a discutat despre acest subiect pe larg in cadrul jurnalului Digi24.

„In acest moment, invatamantul profesional sau chiar si cel dual clasic reprezinta cumva colacul de salvare pentru angajatorii care se confrunta cu deficit de personal. Insa, din pacate, tipul acesta de invatamant nu are foarte mare succes in randul parintilor care cumva transmit mai departe aceasta atitudine tinerilor care odata ce termina studiile nu doresc neaparat sa invete o meserie si aleg sa ramana alaturi de parinti intarziind destul de mult intrarea in campul muncii. ”

Referitor la exodul tinerilor in strainatate, expertul in resurse umane a discutat despre cateva solutii prin care s-ar putea ameliora situatia.

„Este destul de important sa facem cat mai atractiv acest invatamant profesional care a ramas cumva incremenit in timp. De cele mai multe ori, din lipsa investitiilor, pe de o parte si pe de alta parte pentru ca nu are nicio imagine buna in randul tinerilor si a parintilor. Pentru a incerca sa facem mai atractiv acest sistem si sa incercam sa oprim exodul tinerilor, operatorii economici trebuie sa sprijine acest sistem dual, sa ofere locuri de practica, dotari, dar si sa fie incurajati si sustinuti de catre stat,” a atras atentia Corina Diaconu.

Va invitam sa urmariti materialul integral pe site-ul Digi24 incepand cu ora 15:14.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *