Varsta standard de pensionare pentru barbati si femei va ajunge la 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare 15 ani. Proiectul de lege a fost publicat de Ministerul Muncii

Varsta standard de pensionare pentru barbati si femei va ajunge la 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare 15 ani. Proiectul de lege a fost publicat de Ministerul Muncii

Corina Diaconu

Corina Diaconu, Managing Partner ABC Human Capital

Proiectul la noua lege a pensiilor prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani , incepand din 2035. In documentul lansat de Ministerul Muncii mai scrie ca varsta de pensionare s-ar putea mari treptat in functie de cresterea sperantei de viata in tara noastra. Initiatorii sustin ca toate pensiile vor fi egale sau macar comparabile in functie de contributie si vechimea in munca. Pensionarile anticipate vor fi limitate. Iar prelungirea anilor de munca va asigura veniturile pentru sistemul de pensii.

Proiectul la noua lege a pensiilor prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani, pana in 2035.

In documentul lansat de Ministerul Muncii mai scrie ca varsta de pensionare s-ar putea mari treptat, in functie de cresterea sperantei de viata in tara noastra. Initiatorii sustin ca toate pensiile vor fi egale sau macar comparabile in functie de contributie si vechimea in munca.

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital a explicat pentru Stirile TVR de ce in Romania nu se poate vorbi inca de egalitate intre barbati si femei. Conditiile de viata si responsabilitatile romancelor difera fata de cele ale femeilor din alte state europene.

Corina Diaconu, manager resurse umane: In Romania foarte multe femei nu isi permit sa aiba o bona sau o persoana care sa asigure curatenia in casa. Tot ele trebuie sa se ocupe. Munca de multe ori se dubleaza sau se tripleaza din cauza treburior casnice, a celor care privesc ingrijirea copiilor sau bolnavilor din familie.

Pensionarile anticipate vor fi limitate. Iar prelungirea anilor de munca vor asigura veniturile pentru sistemul de pensii.

Ministerul Muncii propune ca varsta de pensionare a femeilor sa se egalizeze treptat cu cea a barbatilor, de la 63 de ani la 65 pana in 2035. Asta pentru a respecta principiul echitatii. La vechime si contributii egale, pensii egale. De asemenea, atat femeile cat si barbatii vor putea lucra pana la 70 de ani la stat, cu un acord special al angajatorului.

Femeile care au nascut si au crescut copii ar beneficia de reduceri ale varstei de pensionare cu cate 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani si 6 luni.

Puteti urmari interviul integral pe site-ul stiri.tvr.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *