Viitorul muncii – Care vor fi cele mai cautate meserii
Viitorul muncii – Care vor fi cele mai cautate meserii
Intr-un interviu acordat publicatiei wall-street.ro profesorul universitar Razvan Bologa, de la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica ( ASE Bucuresti) si coordonator al programului Nextlab.tech, a explicat care sunt joburile care se contureaza ca fiind de viitor si ce abilitati vor fi necesare.
In prezent, ne confruntam cu o piata a muncii in schimbare accelerata, dublata de tehnologii care aduc o digitalizare si automatizare a proceselor de lucru in tot mai multe sectoare.
Un studiu realizat de Fundatia Nationala de Stiinte din SUA arata ca 80% din job-urile disponibile pana in 2025 vor fi bazate pe asa-numitele competente STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie si Matematica).
„In privinta joburilor, parerea mea este ca e de asteptat ca robotii sa mareasca numarul locurilor de munca disponibile in societate. Nu se pune problema ca robotii sa inlocuiasca oamenii. Problema cu care ne confruntam este ca pentru a ramane angajabili, oamenii trebuie sa invete sa programeze roboti, sa-i controleze, sa-i construiasca, sa-i repare, ceea ce foarte putini stiu sa faca. De aici si marea provocare pentru sistemul educational care trebuie sa se reformeze astfel incat sa asigure angajabilitatea tinerilor in economia viitorului”, considera Dr.Razvan Bologa.
Care vor fi meseriile viitorului
„Insa atunci cand vom face pasul spre sistemele fizico-cibernetice, se va intampla un lucru destul de simplu: masinile vor fi capabile sa vorbeasca cu alte masini. Aproape toate joburile pe care le avem astazi in societate presupun ca omul controleaza direct o masina, un computer, un sistem software. In momentul in care masinile devin capabile sa controleze alte masini prin AI, evident, rolul oamenilor se va schimba, acestia fiind intr-o pozitie de a programa acele masini. Adica nu vom mai vedea profesii precum cele de sofer sau functionar bancar, chiar si alte domenii la care ne vom astepta mai putin, cum sunt avocatura, medicina, se vor transforma destul de mult”, explica Dr. Razvan Bologa.
Sectoarele medicale, alimentare, dar si cele de servicii, vor tinde tot mai multe sa fie automatizate, acolo unde se va putea. Este de asteptat ca si in medicina sa se foloseasca un sistem destul de robotizat atat de diagnosticare a bolilor, cat si pentru anumite tratamente, a mai mentionat specialistul.
Va invitam sa cititi materialul integral pe site-ul Wall-Street.ro.