Cati angajati romani au contracte de telemunca

Cati angajati romani au contracte de telemunca

Angajati telemunca

Sursa: Pexels

Romania avea o lege a telemuncii inca din anul 2018, insa angajatorii nu s-au inghesuit sa beneficieze de prevederile ei, pana cand pandemia ne-a fortat pe multi sa lucram de acasa. Datele obtinute de Economedia de la Inspectia Muncii arata cum au adoptat angajatorii acest stil de lucru, odata cu izbucnirea unei crize de sanatate.

In anul adoptarii legii telemuncii, doar 3 angajati aveau contracte in regim de telemunca si toti de la privat, arata datele pentru 31 decembrie 2018 de la Inspectia Muncii.

In 2019, mediul privat a inceput, timid, sa treaca mai multi angajati in telemunca, numarul acestora ridicandu-se la 13.744 la 31 decembrie. Si la stat erau 91 de angajati in telemunca, la final de 2019. Pe primele doua luni din 2020 numarul contractelor in regim de telemunca a continuat sa creasca constant.

Insa luna martie, care a reprezentat adevaratul debut al pandemiei in Romania, a adus o triplare a angajatilor in telemunca la privat si o crestere chiar mai mare la stat.

Daca la final de februarie 2020 erau aproape 15.000 de angajati in telemunca la privat, in martie numarul lor a crescut la peste 53.000. La stat cresterea a fost si mai mare, de la numai 171 de angajati la 5.679 de angajati in telemunca.

Finalul anului 2020 arata un numar record de angajati in telemunca: peste 300.000 la privat si peste 31.000 la stat, intr-o dinamica ce indica o potentiala adoptare permanenta a acestui stil de lucru.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Economedia.ro.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *