Cele mai importante modificari legislative din piata muncii

Cele mai importante modificari legislative din piata muncii

Modificari legislative piata muncii

Sursa: Wall-Street.ro

Angajatorii au reactionat rapid la schimbarile de pe piata muncii generate de pandemie. In acest context s-a schimbat radical modul in care lucram si legislatia in munca s-a aliniat cu aceasta situatie. Printre cele mai importante masurie legislative pe care le-au avut la dispozitie pentru a face fata crizei sanitare se numara: ajutorul pentru telemunca, modelul kurzarbeit, subventionarea somajului tehnic, zile libere pentru parinti sau cresterea amenzilor  pentru munca suplimentara.

Munca de acasa

Legislatia muncii a fost puternic impactata de criza sanitara, dar si de restrictiile impuse de autoritati,  pentru a combate si pentru a limita raspandirea infectiilor cu coronavirus. Fara doar si poate, prima si cea mai importanta modificare a fost cea a initierii muncii de la distanta si a telemuncii (cea pentru care cadrul legislativ a fost setat deja in 2018).

Modelul Kurzarbeit

Modelul german Kurzarbeit presupune reducerea timpului de lucru al salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul de munca si cu reducerea salariului in conformitate cu timpul redus. Aceasta masura de flexibilizare a muncii a fost introdusa si in Romania, prin Ordonanta 132/2020, data de Guvernul Romana, alaturi de alte masuri menite sa sprijine gradul de ocupare in campul muncii.

Ajutorul de 2.500 de lei pentru telemunca

In baza Ordonantei 132/2020, Guvernul a reglementat o serie de masuri de sprijin pentru angajatii din domeniile afectate de pandemia de COVID-19, care au lucrat in regim de telemunca pe perioada starii de urgenta. Ca modalitate de a incuraja acest tip de lucru, salariatii au beneficiat de 2.500 de lei, bani acordati o singura data, in scopul de a achizitiona noi echipamente tehnologice necesare continuarii acestui tip de lucru.

Va invitam sa cititi articolul complet pe site-ul Wall-Street.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *