Cele mai importante modificari legislative din piata muncii
Cele mai importante modificari legislative din piata muncii
Angajatorii au reactionat rapid la schimbarile de pe piata muncii generate de pandemie. In acest context s-a schimbat radical modul in care lucram si legislatia in munca s-a aliniat cu aceasta situatie. Printre cele mai importante masurie legislative pe care le-au avut la dispozitie pentru a face fata crizei sanitare se numara: ajutorul pentru telemunca, modelul kurzarbeit, subventionarea somajului tehnic, zile libere pentru parinti sau cresterea amenzilor pentru munca suplimentara.
Munca de acasa
Legislatia muncii a fost puternic impactata de criza sanitara, dar si de restrictiile impuse de autoritati, pentru a combate si pentru a limita raspandirea infectiilor cu coronavirus. Fara doar si poate, prima si cea mai importanta modificare a fost cea a initierii muncii de la distanta si a telemuncii (cea pentru care cadrul legislativ a fost setat deja in 2018).
Modelul Kurzarbeit
Modelul german Kurzarbeit presupune reducerea timpului de lucru al salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul de munca si cu reducerea salariului in conformitate cu timpul redus. Aceasta masura de flexibilizare a muncii a fost introdusa si in Romania, prin Ordonanta 132/2020, data de Guvernul Romana, alaturi de alte masuri menite sa sprijine gradul de ocupare in campul muncii.
Ajutorul de 2.500 de lei pentru telemunca
In baza Ordonantei 132/2020, Guvernul a reglementat o serie de masuri de sprijin pentru angajatii din domeniile afectate de pandemia de COVID-19, care au lucrat in regim de telemunca pe perioada starii de urgenta. Ca modalitate de a incuraja acest tip de lucru, salariatii au beneficiat de 2.500 de lei, bani acordati o singura data, in scopul de a achizitiona noi echipamente tehnologice necesare continuarii acestui tip de lucru.
Va invitam sa cititi articolul complet pe site-ul Wall-Street.ro