Conditiile in care angajatorul poate acorda 400 de lei pentru telemunca in programul hibrid

Conditiile in care angajatorul poate acorda 400 de lei pentru telemunca in programul hibrid

Angajati telemunca

Sursa: Pexels

 

Prin Legea 296/2020 care a modificat Codul Fiscal se stabileste ca firmele pot oferi pana la 400 de lei pe luna fiecarui salariat care se afla in telemunca pentru plata utilitatilor si/sau achizitia de echipamente de birou, fara ca aceasta suma sa trebuiasca justificata, fara sa i se aplice acelasi tratament fiscal aferent veniturilor salariale si cu posibilitatea ca aceste cheltuieli sa fie deductibile din impozitul de profit, atunci cand se determina rezultatul fiscal.

Totusi, acesti bani nu pot fi oferiti de angajator oricarui salariat, ci doar celor care lucreaza in telemunca si doar pentru orele/zilele aferente. Pastrarea pontajului pentru salariatii care lucreaza si in telemunca si de la birou/sediu este cea mai simpla modalitate de a tine evidenta acestor ore.  Motivul? Aceasta suma se acorda in functie de numarul de zile muncite in afara biroului, iar angajatorii care nu tin pontajul si, astfel, nu pot oferi o statistica a orelor de telemunca, in cazul unui control al Fiscului, risca sa piarda fix avantajul pe care aceste sume le pot oferi, respectiv exceptarea de la impozitul pe venit a acestor sume acordate salariatilor.

Obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru se regaseste in Codul muncii, iar pontajul in cazul telemuncii este deja stipulat de Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Avocatnet.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *