Cum te ajuta Facebook in cariera

Faimoasa retea de socializare fondata in 2004 intr-o camera de camin de la Universitatea Harvard a ajuns la sfarsitul lui 2013 la 1,23 miliarde de utilizatori activi, cat populatia Indiei, al doilea cel mai populat stat de pe Glob. Si cum toti prietenii sunt aici si concureaza in a afisa cele mai personale poze, nu trebuie sa dai curs acestui trend daca prioritatea ta in acest moment este cariera.

facebook cariera1

Unele companii chiar au interzis utilizarea retelei de socializare Facebook pentru a fi sigure ca tot timpul angajatilor este investit in lucru si in rezultate. Alte companii practica concedierile pe baza postarilor neprofesioniste de pe Facebook, unele dintre ele dezvaluind informatii confidentiale. Exista, insa, si companii, precum si agentii de recrutare care dau un search dupa candidati pe Facebook inainte de a-i chema la interviu sau in timpul procesului de recrutare. Totul cu scopul de a lua o decizie buna, bazata pe mai multe surse de informare si verificare.

Facebook cariera4

Iata cum te ajuta Facebook in cariera.

1. Creeaza un profil personal business-friendly, cu o poza in care ai o vestimentatie decenta si esti intr-un cadru oficial: birou, conferinta, intalnire de afaceri. Cel mai indicat este sa-ti construiesti un branding personal si poza pe care o folosesti in CV sa o postezi la profil si pe retelele de socializare pentru a fi usor recunoscut(a) de angajatori.

2. Networking. Cei mai multi colegi, prieteni si parteneri de afaceri sunt pe Facebook. Cu unii dintre ei nu ai mai vorbit de mult, dar stii unde lucreaza si care sunt tendintele din piata muncii. Printre prieteni sunt sigur si HR manageri sau un prieten de-al tau sigur are HR-i in lista. In momentul in care dai like, share sau comment, activitatea ta este vizibila nu numai celor din lista ta, ci si persoanelor care in acel moment recruteaza. De aceea, este bine sa pastrezi o imagine profesionista si sa fii activ(a) profesional pe aceasta retea. Raspunde pe cat posibil tuturor mesajelor pentru ca o conversatie poate sa creeze conexiuni si sa deschida oportunitati de cariera pe care nu le-ai fi anticipat vreodata.
Sa presupunem ca esti interesat(a) de un job intr-o anumita companie. Prima data dai like paginii oficiale si descoperi prieteni din lista ta care au dat si ei like paginii, iar unii chiar lucreaza in acea companie sau au prieteni care lucreaza acolo. Astfel poti cere informatii despre jobul care te intereseaza, despre mediul de lucru, program si salarii.

networking pe facebook
3. Status updates – Mentine profilul de Facebook updatat cu locul de munca si specifica atunci cand pleci de la un job. Prietenilor le va aparea: Maria Ionescu left job… si sigur cineva te va intreba unde ai plecat sau daca esti interesat de un nou loc de munca. De asemenea, daca esti in cautarea unui job posteaza un anunt care sa suscite interesul prietenilor si prietenilor prietenilor. Familia, vechii colegi, cunostintele care nu te-au mai abordat de mult timp vor sari sigur in ajutor si unii dintre ei chiar te vor uimi. Retine ca un astfel de mesaj se uita repede sau trece neobservat pe retelele de socializare, asa ca trebuie sa revii cu un update.

4. Grupurile active – In functie de specificul jobului pe care il cauti, inscrie-te in grupurile active de pe Facebook unde sunt si multi membri (de preferat peste 500). Aici acestia publica joburi din companiile unde lucreaza pentru ca vor sa restranga cautarea; sunt initiate discutii despre seriozitatea anumitor companii, despre salarii, conditiile de munca. Te poti afirma ca un profesionist participand la discutii sau postand informatii despre evenimente din domeniu, despre conferinte la care ai fost si pe care le recomanzi pe viitor. Daca te evidentiezi in sens pozitiv pana la primirea unei oferte de munca poate fi adesea doar un pas. Mai mult de atat, te poti imprieteni cu membrii grupului si poti primi pe privat anunturi de joburi care nu sunt postate pe Facebook.

Ce tip de postari iti pot afecta cariera

facebook

1. Poze inadecvate
Potentialii angajatori sau clienti nu isi fac o impresie buna despre tine daca la prima ora luni de dimineata apari pe timeline cu o sticla de vin intr-un bar sau la un gratar. Ai optiunea de a da share astfel de poze cu un grup restrans de prieteni, iar imaginea ta profesionala ramane astfel intacta 🙂

2. Sa te plangi de locul de munca actual
Fara indoiala ai facut acest lucru cel putin o data sau ai postat aluzii despre mediul de lucru sau programul de lucru. Cu o astfel de atitudine sigur nu dai bine pentru o mutare in cariera, isi vor spune recrutorii si angajatorii care vaneaza talente din anumite domenii pe Facebook.

manager surprins1

3. Statusurile pe care seful tau nu ar vrea sa le vada

Daca postezi pe Facebook ca nu ai chef de munca, dar totusi trebuie sa muncesti pentru ca altfel la compania X ti se va taia din salariu, sigur managerul nu va fi foarte incantat si pana la prima discutie serioasa nu va fi decat un pas.

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, invata sa folosesti setarile si, mai ales, sa nu accepti tag-urile. Ai astfel ocazia sa controlezi cine poate sa-ti vada si cine nu poate sa vada noile postari. O alta optiune este sa securizezi profilul personal si sa creezi un profil profesional deschis publicului care sa functioneze ca un CV online.

Tu cum folosesti Facebook in cariera?

Guest post: Steluta Nastase

Distribuie în social media

Author: admin

2 Comments

  1. Este subiectiv in functie de cat de deschis e angajatorul actual

    Post a Reply
    • Intr-adevar, deprinde foarte mult si de angajator.

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *