De ce lucreaza programatorii noaptea

O vorba populara spune ca programatorii sunt masini care transforma cofeina si pizza in cod. Si daca te intrebam cand ai inspiratie si acea sclipire care face orice aplicatie sa functioneze vei spune ca tarziu in noapte. Un trend este sa te trezesti la 4 dimineata ca sa lucrezi si apoi sa mai dormi putin inainte de a incepe o noua zi de munca. Sau poate adori sa mergi la somn la ora 4 am. Dar ce eveniment special are loc noaptea? Totul se reduce la trei lucruri: spatiul si timpul programatorului, creierul somnoros si ecranele luminoase ale calculatoarelor (minim 2).

programator2

Spatiul si timpul programatorului
Exista doua tipuri de spatii in aceasta lume. Cel in care distragerea atentiei de catre colega de la relatii cu clientii pentru 10 minute te costa, de fapt, o ora si spatiul care iti permite sa te izolezi intr-un mediu atemporal (a se citi glob de cristal) unde sa nu te deranjeze nimeni si nimic. Cum in multe companii, programatorii lucreaza in open space-uri alaturi de colegi de la alte departamente si trebuie sa se concentreze in timp ce telefoanele suna incontinuu, supararea este justificata. Unii chiar nu pot sa lucreze in astfel de conditii si asteapta chiar si cateva ore pana cand se face liniste. Dupa aceea au nevoie de cel putin o jumatate de ora ca sa planifice ceea ce vor lucra.

Daca vei vorbi cu multi dintre programatori iti vor spune ca nu sunt foarte eficienti sau ca nu produc/obtin ceea ce si-au propus in timpul zilei din cauza factorilor perturbatori: intreruperi, e-mailuri urgente, telefoane ale clientilor. De aceea prefera sa lucreze noaptea, de acasa, cand altii dorm.

programator11

Creierul somnoros, mereu eficient
Dar sigur nu esti un SuperMan si simti nevoia sa dormi noaptea, programul de peste zi si agitatia isi spun cuvantul. Cum se face, totusi, ca atunci cand simti nevoia sa dormi reusesti sa faci lucruri wow in programare? Chiar oboseala te face cel mai bun specialist in cod, te focusezi mai bine si te concentreazi mai bine pentru ca iti dai seama ca nu iti permiti sa lasi oboseala sa te acapareze. Si munca well-done inseamna satisfactie si, implicit, timp mai mult pentru un somn linistit. Minuni fac si bauturile energizante consumate seara urmate de verificarea retelelor sociale Facebook si Twitter. Tarziu in noaptea activitatea sociala este aproape inexistenta si cel mai eficient lucru este sa te concentrezi asupra programarii. Totul este mult mai relaxant, creierul nu mai cauta distractii si ecranul luminos te tine treaz.

ceas programator

 

Ecranele luminoase si ceasul biologic
Totul este logic. Daca lucrezi la o sursa luminoasa seara, somnul va intarzia cu cel putin o ora. Si asa uiti sa fii obosit pana la 3 am. Apoi te trezesti la ora 10 si seara nu vei mai fi obosit pentru ca te-ai trezit la ora foarte buna! In ritmul acesta organismul se obisnuieste si functioneaza precum un ceas atunci cand vine ora 3 a.m. si 10 a.m. Si tot ceasul biologic spune ca micul dejun este bun de servit la ora 14.00 dupa ce ai verificat e-mailul si ai rezolvat urgentele din birou 🙂

Guest post: Steluta Nastase

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *