Diferenta dintre munca la domiciliu si telemunca

Diferenta dintre munca la domiciliu si telemunca

Telemunca vs Munca de acasa

Sursa: Unsplash

 

Telemunca si munca la domiciliu sunt notiuni care implica un mod de lucru in afara biroului, dar nu inseamna aceleasi lucru. Pentru a nu confunda cele doua concepte este important sa aflam ce diferente sunt intre ele.

Ce trebuie sa stii despre telemunca

Telemunca este forma de desfășurare a muncii de acasă și a fost reglementată în 2018 în România, prin Legea nr. 81/2018, privind reglemetarea activității de telemuncă.

Prezenta lege defineste notiunea de telemunca, prin care se intelege „forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor”.

Astfel, salariatul devine telesalariat.

Ce trebuie sa stii despre munca la domiciliu (work from home)

Fata de telemunca, unde salariatul este obligat sa utilizeze „tehnologia informatiei si comunicatiilor”, munca la domiciliu nu presupune neaparat utilizarea acestor mijloace.  De asemenea, un alt avantaj al acestui mod de lucru, comparativ cu telemunca, este ca un angajat care lucreaza la domiciliu isi poate structura singur programul de lucru.

Iata ce spune Codul Muncii despre munca la domiciliu, sau work from home, cum o mai numim. Reglementarile sunt incluse in Capitolul IX, privind munca la domiciliu .

Art. 108

„(1) Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.

(2) În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariații cu munca la domiciliu își stabilesc singuri programul de lucru.

(3) Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă”.

Va invitam sa cititi articolul complet pe site-ul Wall-Street.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.