Efectele pandemiei pe piata muncii

Efectele pandemiei pe piata muncii

Corina Diaconu, Managing Partner ABC Human Capital

Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat in cadrul emisiunii “Doar o cifra sa iti mai spun” transmisa de postul Metropola TV despre efectele pandemiei pe piata muncii si numarul tot mai mare de romani aflati in cautarea unui loc de munca.

“În momentul de fata efectele pandemiei se resimt din plin in intreaga economie. Am inceput cu cateva domenii de activitate care au fost primele afectate, vorbim de turism, industria ospitalitatii si chiar zona transporturilor dupa care unda aceasta de soc s-a extins in intreaga economie. Observam acest lucru la nivelul pietii muncii. O statistica prezentata de o mare platforma de recrutare ne spunea ca aproximativ 400 de mii de romani s-au luptat pentru 90 de mii de joburi listate pe platforma respectiva si ca au fost depuse aproape 4 milioane de CV-uri. Cumva, de unde agajatorii inainte nu gaseau oameni si faceau eforturi sustinute sa ii gaseasca si sa ii atraga, acum fac fata cu greu volumului de CV-uri impresionant,” a explicat expertul in resurse umane.

De asemenea, Corina Diaconu a explicat de ce apar anumite discrepante intre cifrele oficiale si realitatea din piata,

“Daca ne raportam la rata somajului, stim ca ea nu reflecta tot timpul 100%  realitatea pentru ca sunt foarte multi oameni care nu sunt inregistrati la somaj. Acelasi lucru se intampla anterior cu numarul contractelor de munca inregistrate pentru ca apareau un numar in statistici, insa pentru ca in Romania se mentine in continuare fenomenul muncii la negru, in realitate erau mult mai multi oameni care lucrau efectiv. Ca atare, apare mereu o discrepanta intre ceea ce se intampla in realitate si cifrele pe care le comunicam. Cred ca ar trebui coroborate toate aceste informatii”.

Platormele de recrutare ar putea reprezenta un indicator valid

„Din punctul meu de vedere, sunt extreme de relevante chiar datele pe care le care aceste platforme de recrutare le pun la dispozitie pentru ca acele locuri de munca sunt reale, acei candidati care aplica exista, ei chiar isi cauta un loc de munca. Cumva, ofera o imagine destul de clara cel putin pe anumite domenii de activitate si pentru anumite tipuri de posturi”, a subliniat  Diaconu.

Va invitam sa urmariti interventia integrala in cadrul emisiunii “Doar o cifra sa iti mai spun” pe pagina de Facebook a Metropola TV.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.