Facebook nu este locul in care sa cauti potentiali candidati

Un nou studiu a dezvaluit ceva la care deja ne asteptam cu totii: Facebook nu este un instrument bun de folosit in recrutare.

Odata cu aparitia retelelor de socializare s-a crezut ca acestea vor fi “the new black” in materie de recrutare a candidatilor si ca vor functiona ca un filtru de selectie, iar ca ratele de succes ale proiectelor de recrutare vor fi mai bune ca niciodata!

Facebook

Ei bine, nu a fost asa.

Sa presupunem ca majoritatea candidatilor ar avea profilele de Facebook setate pe Public View, iar ca majoritatea angajatorilor ar efectua selectia candidatilor numai prin intermediul Facebook-ului. Credeti ca aceasta practica ar genera rezultate mai bune? – Nu, desigur. Nimeni nu ar fi de acord sa puna in aplicare acest procedeu.

Recruiter ratings of Facebook profiles correlate essentially zero with job performance.”

Iata ce ne zice studiul, realizat in S.U.A.:

Cercetarea a presupus recrutarea unui numar de 416 studenti care au aplicat pentru joburi full-time si care au fost de acord sa participe la acest studiu. Cercetatorii au inregistrat datele acestora de pe profilele personale de Facebook (Wall, albume foto si interese) si au rugat 86 de recrutori sa ii evalueze pe studenti numai pe baza informatiilor luate de pe Facebook.

Un an mai tarziu, cercetatorii au apelat angajatorii studentilor care au participat la studiu si i-au rugat sa le evalueze performanta la job a acestora.

In final, concluzia a fost urmatoarea: “Recruiter ratings of Facebook profiles correlate essentially zero with job performance”, mai pe intelesul tuturor performantele tale profesionale nu au nici o legatura cu ce postezi pe Facebook.

De ce este totusi bun acest studiu?

Ce m-a intrigat la acest studiu au fost motivele pentru care unii candidati au fost respinsi: <<Low ratings also went to profiles of people who “had traditionally non-White names and/or who were clearly non-White.”>>

Studiul a fost efectuat in S.U.A. unde exista o diversitate culturala foarte mare, iar gradul de acceptare este totusi ridicat, insa chiar si asa se pare ca, din nefericire, discriminarea rasiala (si nu numai) inca mai exista in America si in lume.

Ce mai este de retinut

Facebook-ul nu este un instrument relevant in procesul de recrutare, insa ne putem folosi de el in assessment-ul final al candidatului (dupa efectuarea tuturor celorlalte investigatii).

Exista, totusi, si pareri care spun Cum te ajuta Facebook in cariera.

Cu drag,

Corina

Distribuie în social media

Author: Corina Diaconu

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *