Guvernul pregateste un nou mod de a-i stimula pe romani sa munceasca peste varsta de pensionare

Guvernul pregateste un nou mod de a-i stimula pe romani sa munceasca peste varsta de pensionare

Varsta de pensionare

Sursa: Pexels

Persoanele care au indeplinit stagiul minim de cotizare si care raman in activitate, fie in sistemul public, fie in cel privat, si contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare, punctajul lunar pentru calculul pensiei realizat dupa aceasta varsta va fi majorat cu 50%, potrivit unor documente pregatite de Guvern. De asemenea, Executivul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obtinute in mediul privat.

Masura vine in contextul in care Guvernul a aprobat, luna trecuta, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar si prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la varsta de pensionare, pot opta sa isi continue activitatea pana la 70 de ani.

Proiectul care prelungeste, optional, varsta de pensionare a fost transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului in regim de urgenta, dar deja in sistemul medical a fost expimata opinia ca ”poate nu e oportun” sa se interzica salariul la stat cu pensia in aceasta perioada, ba chiar si Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a cerut modificarea legii, pentru ca altfel si-ar pierde functia de conducere.

Persoanele care aleg sa lucreze si dupa pensionare fac acest lucru intr-o masura mai mare in mediul privat. Din cei peste 209.000 pensionari care erau si angajati in ianuarie anul acesta, doar 14,6% lucrau in sistemul public, in timp ce, la nivelul economiei, masa angajatilor statului reprezinta aproape 28% din numarul total de angajati.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Profit.ro

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *