Intrebari interviu de angajare. Iata care sunt cele mai dificile
Spune-mi ceva despre tine ce nu ai vrea ca eu sa stiu (FactSet).
Daca nemtii ar fi cei mai inalti oameni din lume, cum ai dovedi acest lucru? (Hewlett-Packard).
Cu cat ar trebui sa fii platit pentru a spala toate geamurile din orasul Seattle, S.U.A.? (Google).
In ultima perioada, angajatorii au inceput sa foloseasca din ce in ce mai des tehnica intrebarilor atipice pentru a testa timpii de reactie ai candidatilor, dar si creativitatea acestora. Chiar daca CV-ul tau reliefeaza cele mai bune skills-uri, angajatorii pot testa prin aceste intrebari capacitatea ta de lucru sub presiune si de rezolvare a problemelor.
Asadar, cu ce incepi? Cum raspunzi?
Secretul este ca nu exista un raspuns corect sau gresit. Retine faptul ca recrutorul vrea sa determine reactia ta cand intampini o problema dificila si, de asemenea, vrea sa vada daca ai o atitudine pozitiva si proactiva. Mentine o comunicare continua cu recrutorul, astfel incat acesta sa aiba o imagine cat mai buna asupra felului in care analizezi informatiile.
Daca stii deja raspunsul la cele mai intalnite intrebari puse la interviul de angajare, iata trei dintre cele mai dificile intrebari si modul in care ai putea raspunde.
1. Spune-mi ceva despre tine ce nu ai vrea ca eu sa stiu. (FactSet)
Chiar daca, sa zicem asa, natura intrebarii este una negativa, raspunsul pe care il da candidatul trebuie sa fie pozitiv.
Exemplu: “Nu sunt o persoana atrasa nativ de lucrul pe computer, insa stiu ca este important sa fiu la zi cu noutatile din domeniu, asadar doresc mereu sa invat lucruri noi in aceasta directie. Chiar recent, am finalizat un curs de Excel/Social Media/SEO/HTML/sisteme ERP/etc. pentru a fi in pas cu cerintele jobului meu.”
2. Daca nemtii ar fi cei mai inalti oameni din lume, cum ai dovedi acest lucru? (Hewlett-Packard)
Am observat ca exista si Romania cateva companii care adreseaza aceasta intrebare la interviu, desi exista mici variatiuni de la forma originala creata de HP. Iata cum as raspunde eu, in calitate de candidat: “Dupa cum stim, lungimea pantalonilor ne indica cat de inalta este o persoana. Asadar, as contacta cele mai cunoscute companii multinationale de pantaloni/jeansi si le-as ruga sa imi ofere cateva date privind cele mai vandute marimi pentru fiecare tara in parte. De aici, as extrapola datele pentru a demonstra ipoteza enuntata.”
3. Cu cat ar trebui sa fii platit pentru a spala toate geamurile din orasul Seattle, S.U.A.? (Google).
Deoarece intrebarea este destul de ambigua, raspunsul oferit poate fi unul general. Poti incepe prin a spune pretul pe care l-ai incasa per geam sau poti crea cateva scenarii in functie de cateva variabile:
– Apa este furnizata on site, sau trebuie transportata de companie la fiecare cladire in parte?
– Sunt incluse atat geamurile caselor/blocurilor sau si ale cladirilor de birouri (care au mai multe geamuri per etaj, decat cladirile obisnuite)?
– Care este time-frame-ul in care trebuie finalizat proiectul?
Asadar, inainte de oferirea oricarui raspuns poti sa adresezi intrebari recrutorului pentru a afla mai multe informatii sau poti realiza, asa cum am mentionat mai sus, cateva variante de raspuns.
Important este sa nu te intimidezi, ci sa ii demonstrezi angajatorului cine esti si cum gandesti atunci cand te confrunti cu cele mai dificile intrebari de la interviul de angajare.
Citeste si despre cele mai dificile intrebari de la interviul de angajare la Google.
Cu drag,
Corina
mai 31, 2013
Fara comentarii.
iunie 4, 2013
In sfarsit gasesc niste raspunsuri clare pentru genul acesta de intrebari! Pacat ca sunt decat trei…
iunie 4, 2013
Ma bucur ca ai gasit ce cautai 🙂 . Propune-mi alte intrebari atipice, eventual din propria ta experienta in calitate de candidat, iar eu voi incerca sa ofer niste raspunsuri.
O zi frumoasa,
Corina
iunie 6, 2013
Corina, ma bucur ca am gasit blogul tau. Sunt admin al unui grup de Facebook pt oamenii care vor sa se angajeze, dar nu reusesc sa ajunga la interviul potrivit.
Avem mare nevoie de ajutorul tau Grupul este
https://www.facebook.com/groups/brainnotlooks/
Sper sa ii ajuti si pe oamenii de acolo, poate chiar sa le dai sfaturi intr-un articol aici, pe blog.
Multumesc, o zi faina!
iunie 10, 2013
Cristian,
In primul rand, doresc sa te felicit pentru initiativa! Ma voi alatura grupului creat de tine si sper sa fiu de ajutor comunitatii 🙂 .
Pe blogul meu gasesti la categoria http://corinadiaconu.wordpress.com/category/interviul-de-angajare/ toate articolele dedicate candidatilor. Postarile acopera subiecte diverse, incepand cu modalitatile de gasire a unui job in 2013 (video) si ce ar trebui sa faci/sa nu faci la un interviu si terminand cu motivele pentru care ai primit un raspuns negativ din partea angajatorului, lipsa feedback-ului dupa un interviu (cum se justifica) si negocierea salariului.
Toate cele bune,
Corina