Joburi de acasa – avantaje și dezavantaje

Poti sa-ti faci treaba de oriunde si oricand vrei, poti sa stai chiar si pe un sezlong cu un cocktail in mana pe cea mai exotica plaja… atat timp cat vei obtine rezultatele dorite. Sigur iti surade un astfel de job daca esti proaspat mamica, esti inca student sau mai ai un job. Piata muncii devine tot mai ofertanta la categoria joburi de acasa care au si avantaje.

joburi de acasa
In Romania, printre cele mai ravnite joburi de acasa se numara: web developer, designer grafician, redactor, traducator, promoter de produse pe internet. Potrivit www.zf.ro , 50.000 de romani lucreaza de acasa si genereaza o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de dolari.

Iata care sunt principalele avantaje de care beneficiezi daca alegi unul dintre aceste joburi de acasa: echilibrul pe care ti-l da casa, spatiul personal (60%); evitarea traficului (47%); esti mai productiv (45%), eviti oboseala drumului (44%); te bucuri de mai multa liniste (43%); esti mai putin stresat (38%); stai mai mult timp cu familia (29%); adopti un stil de viata ecologic (23%); economisesti bani (70%).

Ia in calcul si dezavantajele atunci cand optezi pentru un job de acasa:

De multe ori, profesionistii care lucreaza de acasa se plang de izolare si singuratate pentru ca stau departe de colegi si de sefi, locul de munca fiind si un spatiu de a intalni noi oameni si de a lega noi prietenii. De aceea, este bine sa fii cat mai creativ si inventiv pentru a cunoaste oameni si pentru a mentine legatura cu prietenii. In al doilea rand, trebuie sa iei in calcul si factorii perturbatori: copiii, vecinii si diversele probleme casnice, precum si dificultatea de a face diferenta intre job si casa. Tentatia de a lucra mai multe ore decat la birou este mare si este bine sa-ti dozezi timpul pentru a fi eficient intr-un program de birou. Printre dezavantaje se numara și instrainarea de evolutiile zilnice ale companiei.

Angajatorii sunt si ei incantati de joburile de acasa pentru ca astfel pot angaja talente de top fara a fi limitati geografic. Este politica unor companii cu o cultura care pune pret pe beneficiile oferite angajatilor, pe confortul si mediul în care acestia se simt confortabil sa isi faca treaba pentru sporirea rezultatelor. Citeste si despre Crearea unei culturi organizationale bazate pe automotivarea angajatilor

Exista, totuși, si angajatori care spun ca un astfel de job inseamna pierderea controlului fata de angajați, pentru ca nu ii pot supraveghea direct si pentru ca au temerea ca rezultatele nu vor fi cele asteptate.

Insa un job nu inseamna intotdeauna sa stai intr-un loc sau sa fii atent supravegheat (mai ales daca lucrezi in domeniul IT, vanzari, marketing online). Sunt mai importante rezultatele, comunicarea si cunoasterea mediului unde angajatul s-ar simti mai productiv.

Voi pentru ce joburi de acasa optati?
Iata care sunt perspectivele HR ale anului 2014

de Steluța Năstase

Distribuie în social media

Author: Corina Diaconu

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *