Noutati in legislatia muncii: O zi libera pentru angajatii care se vaccineaza

Noutati in legislatia muncii: O zi libera pentru angajatii care se vaccineaza

Legislatia muncii

Sursa: Pexels

 

Incepand cu 29 iulie 2021, persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 vor putea beneficia, la cerere, de cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, atat in cazul angajatilor din sistemul public cat si privat, potrivit Legii 221 publicata in Monitorul Oficial luni, 26.07.2021.

Elevii, studentii si cadrele militare vor beneficia de asemenea de cate o zi de scutire/ permisie pentru fiecare doza de vaccin efectuata.

Dreptul la ziua libera se acorda pe baza adeverintei de vaccinare. In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.

Poate beneficia de ziua libera si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati. Acestia vor trebui sa prezinte adeverinta de vaccinare si declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea la efectuarea vaccinului a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani.

Toate aceste prevederi nu se aplica pentru salariatii si cadrele militare in situatia in care sunt vaccinate la locul de munca prin grija angajatorului.

Va invitam sa cititi mai multe detalii pe site-ul Zf.ro.

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *