Recomandarile conteaza mai mult ca niciodata in 2016
In momentul in care suntem pe punctul de a angaja o persoana sau de a face departajarea intre doi candidati cu experienta si skill-uri similare, recomandarile fac diferenta. In primul rand verificam recomandarile de pe LinkedIn, recomandarile oferite in CV sau in cadrul interviului, iar cel mai fericit caz in care atat angajatorul, cat si candidatul sunt multumiti este atunci cand exista contacte comune.Â
Angajarea unor persoane din reteaua de prieteni profesionisti este intotdeauna o solutie eficienta, iar reprezentantii companiilor declara ca aceasta metoda de recrutare este foarte eficienta, iar angajatii simt ca se bucura de incredere si se integreaza mai usor.
Potrivit datelor companiei de recrutare Glassdoor, sursa unei angajari poate afecta succesul procesului de recrutare. Daca se folosesc recomandari sansele de succes sunt 2,6 pana la 6,6% mai mari decat daca ar fi postate anunturi pe celebrele portaluri de job-uri.
Sistemul este mult mai avantajos si pentru tine ca si candidat. Gandeste-te ca atunci cand vrei sa alegi un restaurant citesti review-uri si iti este mult mai usor sa alegi atunci cand un prieten iti face recomandari. Acelasi lucru se intampla si in cazul unui job, cand un prieten iti recomanda o companie pentru ca stie cum se lucreaza acolo si te recomanda acelei companii.
Prin urmare ca sa candidat trebuie sa iti imbunatatesti recomandarile si modalitatile de obtinere a acestora. Cum multi dintre candidati ne intreaba cum sa obtina mai usor recomandarile sau se tem sa nu afle seful actual ca isi cauta un job, am pregatit un ghid util care te ajuta in cariera:
1. Cere recomandarile in perioada in care esti angajat, nu dupa intreruperea colaborarii. Un moment bun este sa le ceri atunci cand ai o realizare semnificativa la job. Partenerii de business sau colegii superiori vor fi mult mai dispusi sa ti le ofere in acest context decat daca le-ai cere intr-o zi in care nu ti se intampla nimic remarcabil pe plan profesional.
2. Recompneseaza persoanele care iti ofera recomandari, oferindu-le la randul tau o recomandare. Iti consolidezi relatiile profesionale daca actionezi cu discretie si nu pui probelema schimbului de recomandari.
3. Mentioneaza referintele si in CV-ul pe care il trimiti recrutorilor, nu numai in profilul de LinkedIn. Astfel iti optimizezi sansele de reusita. Atat in CV, cat si in profilul de LinkedIn poti aranja recomandarile astfel incat sa-ti pui in valoare skill-urile necesare pentru job-ul la care aplici.
4. Surprinde pe cineva cu o recomandare! In 2016, mai mult ca oricand ai nevoie de networking si il poti dezvolta in mod placut facand o surpriza unei persoane din lista ta de conexiuni pe care o cunosti din punct de vedere profesional. In momentul in care va deschide e-mail-ul cu notificarea, ii vei face ziua mai placuta si ai sanse mari ca serviciul sa-ti fie returnat.
5. Obtine cel putin o recomandare de la fiecare job pentru care ai specificat experienta. Recrutorii iau in calcul recomandarile de la cele mai recente job-uri, de preferat de acum cel mult 5 ani.
6. Cere recomandarea prin e-mail, este mult mai eficient decat daca ai cere-o via LinkedIn, multe notificari fiind ignorate. In e-mail poti detalia mai bine cum vrei sa fie scrisa recomandarea. De regula, persoana care o ofera trebuie sa vorbeasca despre punctele tale forte, despre skill-uri, despre modul in care aduci valoare echipei si livrezi/oferi rezultate, modul in care contribui la succesul echipei.
7. Ofera recomandari de la persoane care nu iti sunt foarte apropiate, care ti-au fost colegi. Recrutorii verifica informatiile  si, de regula, acceseaza si pagina de Facebook a candidatului. Am avut si situatii in care recomandarile veneau de la prieteni apropiati candidatului sau de la membrii familiei. Daca ai nevoie de o recomandare de la un fost sef sau de la un coleg si nu ai mai vorbit de mult timp cu ei, cea mai potrivita abordare este sa ii inviti la o iesire in oras. Asa veti povesti despre timpul petrecut impreuna la un job, despre realizari si esecuri, veti rade, iar cererea pentru o recomandare va veni mai firesc si va avea efectul scontat.
8. Acorda atentie calitatii recomandarilor si nu neaparat numarului acestora. Adesea, citim astfel de recomandari „Am lucrat cu Mihai 10 ani la compania X. Il recomand cu incredere pentru aptitudinile lui de lider.” O astfel de recomandare nu ofera valoare. Recomandam ca referintele despre tine sa contina cuvinte cheie din industria si job-ul in care lucrezi care iti vor face profilul de LinkedIn mai usor de gasit si apreciat de recrutori.
9. Maxim 3 referinte de la aceeasi persoana! Pentru a-ti mentine relatiile profesionale, este indicat sa apelezi de maxim 3 ori la aceeasi persoana pentru a-ti oferi recomandari. Este un angajament si o dovada ca nu profiti de acea persoana care probabil este asaltata si de alti candidati la job-uri.Â
10. Verifica protocolul pentru referinte cu HR-ul! Inainte de a-i oferi contactul unei persoane care sa ofere referinte despre tine, este indicat sa afli cum va proceda HR-ul, daca va suna persoana respectiva, daca ii va scrie. Daca o va suna, este indicat sa pui in tema persoana respectiva, sa fie intr-un loc linistit si sa aiba timp sa vorbeasca despre tine si mai ales sa stie ce sa spuna si pentru ce job sa te descrie. Altfel, daca nu gestionezi aceasta situatie, vei fi pus intr-o lumina negativa.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Recrutarea prin recomandare: o solutie viabila?