Romania printre tarile cu cel mai semnificativ declin al numarului de angajati in UE

 Romania printre tarile cu cel mai semnificativ declin al numarului de angajati in UE

Declin numar angajati UE

Sursa: Pexels

 

Romania, Lituania si Bulgaria au cel mai semnificativ declin al numarului de angajati in UE, in trimestrul trei. Numarul angajatilor a crescut cu 1% in zona euro si cu 0,9% in UE, in trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Lituania, Romania si Bulgaria, arata datele publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

In trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cea mai mare crestere a numarului de angajati in UE a fost in Irlanda (3,3%), Spania (3,1%) si Austria (3%), iar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Lituania (minus 1,9%), Romania (minus 1%) si Bulgaria (minus 0,5%).

In trimestrul doi din 2020, numarul angajatilor a scazut cu 3% in zona euro si cu 2,8% in UE, comparativ cu precedentele trei luni.

De asemenea comparativ cu perioada similara din 2019, numarul angajatilor a scazut cu 2,3% in zona euro si cu 2% in Uniunea Europeana, dupa un declin de 3,1% si, respectiv, 2,9%, in perioada aprilie-iunie 2020.

Desi impactul pandemiei de coronavirus asupra pietei muncii a fost atenuat de schemele guvernamentale de sprijinire a pastrarii locurilor de munca, modificarile in privinta orelor lucrate au fost mult mai pronuntate.

Numarul de ore lucrate a crescut cu 14,8% in zona euro si cu 11,9% in Uniunea Europeana, in trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni. Comparativ cu perioada similara din 2019, numarul de ore lucrate a scazut cu 4,5% in zona euro si cu 3,7% in UE. Pe baza datelor ajustate sezonier, Eurostat estimeaza ca in trimestrul trei din 2020 erau angajate in UE 205,2 milioane de persoane, din care 157,4 milioane in zona euro.

Va invitam sa cititi articolul complet pe site-ul Economica.net

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *