Sfaturi practice despre cum sa ceri feedback obiectiv dupa interviu

Orice interviu la sediul agentiei de recrutare si executive search ABC Human Capital se transforma intr-o discutie libera despre problemele reale intampinate in procesul de recrutare, despre oameni, feluri de a fi si feedback. Ne dorim candidati valorosi, ei isi doresc sa lucreze pentru companii cu cel mai bun echilibru dezvoltare profesionala- salariu – viata personala, insa exista o intelegere tacita si o lipsa de comunicare reciproca dincolo de raspunsul standard: Iti multumim pentru timpul acordat  participarii la interviul organizat de compania X. De aceasta data am ales un alt candidat pentru aceasta pozitie, cu un profil  mai apropiat de cerintele job-ului.

feedback interviu

sursa foto: http://www.amrgroup.co.uk/

Adrenalina si buna dispozitie dupa un interviu care a decurs bine este adesea finalizata cu un raspuns negativ din partea recrutorului in care acesta anunta ca angajatorul a ales o persoana potrivita cu profilul postului. Din pacate, din motive de confidentialitate, multe dintre companii prefera sa ofere astfel de feedback-uri si pierd mult la capitolul notorietate, brand awareness si implicit atragere de talente pe viitor. Multi dintre candidati se simt dezamagiti, fie nu raspund mesajului recrutorului, fie raspund sub forma unui repros. Candidatii cu adevarat interesati de job si respinsi isi fac probleme ca nu au fost suficient de bine pregatiti pentru interviu.

Neincrederea in propria persoana nu este recoamndata atunci cand vrei sa te prezinti la urmatorul interviu. 

Cel mai important este sa analizezi daca chiar iti doreai acest job, daca te vedeai lucrand in respectivul mediu alaturi de persoanele care te-au intervievat. De asemenea, intreba-te daca ai aplicat pentru job-ul care se pliaza pregatirii tale actuale. Daca raspunsul este da, atunci contureaza urmatoarea abordare a recrutorului:

Iata care sunt pasii care iti arata cum sa ceri feedback obiectiv dupa interviu:

1. Alege sa-i scrii un e-mail recrutorului. Este mai discret si mai putin intruziv decat un apel telefonic. Multumeste-i pentru raspuns indiferent daca acesta este standard sau personalizat.

2. Ofera-i oportunitatea recrutorului de a-ti oferi feedback, nu il cere in mod expres. O formulare argumentativa ca aceasta poate fi convingatoare:

 

Domnule X,

Va multumesc pentru oportunitatea profesionala si pentru interviul in cadrul caruia am cunoscut o echipa talentata de profesionisti. Chiar daca nu am fost selectat pentru job-ul de asistent marketing, experienta si insight-urile din cadrul interviului sunt foarte importante pentru cariera mea. Mi-ar placea ca in perioada urmatoare sa-mi imbunatatesc cunostintele si skill-urile. 

Daca aveti cateva tips-uri utile pentru mine in urma acestui interviu, le astept cu interes si apreciere.  

Mult spor in proiectele companiei si raman deschis pentru noi oportunitati care se potrivesc profilului meu profesional!
Nimeni nu se va supara pentru o astfel de abordare, dincontra interesul este apreciat intotdeauna si poate crea premisele unei bune relatii profesionale. Scopul tau este sa maximizezi informatiile pentru a intelege ce ai de corectat sau daca a fost vorba de o decizie care nu are legatura cu pregatirea ta profesionala. Indicii sunt intotdeauna.

3. Multi recrutori evita sa ofere raspuns obiectiv, tocmai in ideea de a nu afecta imaginea clientului sau companiei pentru care lucreaza. In acest caz poti sa intrebi cum poti fi descris in comparatie cu ceilalti candidati. Aceasta intrebare determina raspunsuri mai ales atunci cand este vorba de diferente profesionale notabile cum ar fi (experienta, cunoasterea unei limbi straine, skill-urile tehnice). In cazul in care nu poate fi vorba de astfel de diferente si iti spune ca ai fost un candidat valoros, criteriile de selectie au tinut de salariu, chimie cu angajatorul sau recomandari din partea angajatilor. In plus, majoritatea recrutorilor pe care i-am chestionat au declarat ca, in ciuda politicilor de confidentialitate ale companiilor, sunt mult mai dispusi sa aiba o discutie libera si sincera cu un candidat care le-a castigat increderea si refuza sa comunice cu acei candidati defensivi.

4. Analizeaza profilele de LinkedIn ale angajatilor companiei vizate si chiar noul angajat pentru a intelege background-ul sau profesional in comparatie cu al tau.

Un interviu pierdut e un interviu castigat
Daca ai fost in interviu de recrutare cu o companie pentru care iti doresti sa lucrezi, este important sa inveti regula jocului de durata. Fii atent la feedback-ul trimis recrutorului, demonstreaza skill-uri interpersonale si profesionalism – premisele pentru a fi contactat pentru un job care ti se potriveste. Ia in considerare si faptul ca 20% dintre candidatii angajati nu trec de perioada de proba sau, din varii motive, nu se inteleg cu superiorul direct.

Pulsul carierei tale

Daca ai fost respins la mai multe interviuri consecutive, este indicat sa ceri sfaturile unui consilier in cariera. Acesta cunoaste stilurile de recrutare ale companiilor, cerintele, criteriile de recrutare si iti poate oferi un feedback direct si onest pentru ca data viitoare sa fii candidatul dorit de companii.

Chiar daca nu apelezi la sfatul unui consilier in cariera, intre interviurile la care mergi incearca sa-ti faci timp intotdeauna fie sa imbunatesti o limba straina sau cunostintele tehnice astfel incat sa-ti maximizezi sansele de reusita.

Cu drag,

Echipa ABC Human Capital

 

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *