Studiu: Multi angajati nu mai vor la birou
Studiu: Multi angajati nu mai vor la birou
Un studiu realizat la nivel mondial arata ca trei sferturi dintre angajați nu și-ar dori sa revina la aceleasi conditii in care isi desfasurau activitatea inainte de criza sanitara.
Cercetarea a fost realizata in luna octombrie in 18 tari pe un esantion de peste 8.000 de angajati din intreprinderi mici si mijlocii. Cei mai multi, 39% si-ar dori sa nu mai aiba un program de munca standard de la 9:00 la 17:00. Multi dintre ei isi doresc sa nu fie nevoiti sa mearga la acelasi birou in fiecare zi, iar 32% ar vrea ca saptamana de lucru sa nu mai cuprinda 5 zile.
Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital, a discutat in cadrul Jurnalului Digi 24 despre ce isi doresc angajatii in noul context generat de pandemia COVID-19.
„In acest moment ne confruntam cu o tendinta care se regaseste pentru prima oara atat la angajati, cat si la angajatori. Angajatii au inceput sa vada care sunt efectele pozitive ale pandemiei, daca le putem spune asa, si isi doresc si de acum incolo sa lucreze de acasa. Pe de alta parte, angajatorii vor sa pastreze acelasi trend. In Germania, chiar si inainte de pandemie una din doua companii din sectorul IT utiliza munca de acasa. Acolo, intr-o proportie foarte mare, de doua treimi, companiile si-au exprimat intentia ca sa si dupa pandemie sa pastreze acelasi model de lucru”, a explicat Corina Diaconu.
Perspectiva angajatorilor romani
In ce priveste perspectiva angajatorilor din Romania, Corina Diaconu a precizat: „Totul va depinde de fiecare companie si de cum evolueaza lucrurile la nivel economic, la nivel sanitar, dar si foarte mult de trendurile care vor veni din afara pentru ca incercam sa le urmam si noi modele de succes, si ar fi si recomandat acest lucru. Vor fi industrii unde nu se va putea sa se lucreze de acasa, ei nici acum nu lucreaza de acasa, insa sunt foarte multe sectoare de activitate care au testat modelul acesta, au constatat ca oamenii si-au pastrat productivitatea si iau in calcul serios sa pastreze macar un program flexibil, hibrid, cu lucrul in ture, dar in nici intr-un caz cel dinainte de pandemie.”
Productivitatea angajatilor in program de lucru flexibil
La intrebarea daca ar avea de suferit productivitatea angajatilor in contexul adoptarii acestor masuri, expertul in resurse umane a precizat: „In momentul de fata, respectand programul acesta pe care fiecare companie l-a implementat cum a stiut, unii au lucrat cu totul de acasa, altii au lucrat in sistem hibrid, altii o saptamana la serviciu, o saptamana acasa, productivitatea oamenilor a fost foarte buna. A fost un test reusit, pana la urma, pe care foarte multe companii s-au temut sa il faca inainte. Daca discutam despre reducerea programului de lucru la 4 zile in loc de 5, depinde foarte mult cum se va intampla acest lucru. Daca vor fi scaderi salariale, cu siguranta oameniilor nu le va conveni aceasta masura”.
Va invitam sa urmariti interventia completa in cadrul Jurnalului Digi24 la ora 17:15 pe site-ul Digi24.